hétfő, október 03, 2022

Zarándokok az Esztelneki Madonnánál

Az esztelneki ferences kolostor-templom részére, az atyák kérésére, egy gyalogos huszár katona az ölében tartó kis Jézust ábrázoló Mária szobrot faragott. Ezt a szobrot 1750-ben helyezték el a templomba ünnepélyes keretek között és „nagy néptömeg részvétele mellett” – Jegyzi meg az esztelneki P. Veres Lajos ofm rendtörténeti írónk. Majd így folytatja korabeli beszámolóját: „A nép már azelőtt is áhítatos buzgósággal gyűlt egybe a kolostorba. De ettől kezdve annyira megnövekedett buzgósága, hogy minden hónap első vasárnapján — mely a buzgó harmadik rendieké (Ferences Világi Rendieké) volt — a Kolostor lelkiatyái alig-alig tudták őket meggyóntatni… a három székely széknek hívő népe nagy távolságokból is ide vonzódik.”
E Mária tiszteletnek állta útját, illetve a zarándokok elmaradását eredményezte az 1921-es tűzvész, karácsony előtt két éjszakával, aminek köszönhetően elégett a kolostor és a templom szinte minden éghető anyaga. A tűz elől csupán a két helyiségből álló sekrestyében lévő dolgok és a templomban a Gyermek Jézust karján tartó, fából készült Mária szobor menekült meg. Történt mindez annak ellenére, a Domus história szerint, hogy akkora nagy és pusztító volt a tűz, hogy még a harangok is megolvadtak és lefolytak a toronyból. Erről tanúskodik egy kis megolvadt harang darab, ami a kolostor rendtörténeti kiállításában látható.
Sajnos a kolostort és templomot a vállalkozók felelőtlenségének és kapzsiságának, na meg az akkori házfőnök túlzott bizalmának – előre fizetett – köszönhetően nem sikerült újjáépíteni. A hosszas perek és a tarthatatlan helyzet miatt a ferencesek 1930-ban elhagyták Esztelneket, majd csak hat évvel később, 1936-ban tértek vissza Takács Gábor atya vezetésével. Valószínű, hogy a tűzvészből megmenekült, „életben maradt” Mária szobor ez idő tájt kerülhetett Futásfalvára, ahol ma is látható.
A tűzvész 100-ik évfordulója kapcsán merült fel a gondolat, hogy a megmenekült Esztelneki Madonna kegyszobráról másolatot kellene készíttetni. A gondolatból elhatározás született, és az elhatározást tett követte. A szobormásolat elkészítéséhez kértük a hívek támogatását és a Szűzanya tisztelőinek anyagi segítségét. Nemhiába! Sok esztelneki, és sok idegenből származó, jó szándékú és Máriát tisztelő ember anyagi támogatásával életre kelt a gondolat. Demeter József, Marosszentanna-i fafaragó szobrász mesternek köszönhetően az álomból valóság lett: elkészült az Esztelneki Madonna kegyszobrának hiteles másolata.

E szobor ünnepélyes leleplezésére és megáldására, valamint a ferences templomban való elhelyezésére 2022. augusztus 7-én, a 11 órás, szentmise keretében került sor, a híveknek, a közelről és távolról jött vendégeknek, a falú-napokra a testvér településről, Nyíradonyból érkezett küldöttség tagjainak, a világi elöljáróknak, polgármester uraknak, a Konzul Urnak (Csíkszeredából) a jelenlétében.
A támogatok között volt Parajd-i Mária tisztelő is, aki október 1-én több mint húsz társával zarándokolt Esztelnekre, hogy „élőben” is találkozhasson, találkozhassanak az Esztelneki Madonnával, oltalmát, segítséget, égi pártfogását kérve. Mindez egy rendtörténeti, Szent Ferenc atyánkat bemutató, az ő lelkiségéről szóló előadással vette kezdetét, majd a kolostor, a templom megtekintése után a Madonna előtti tisztelgéssel és köszöntésével fejeződött be.
Igaz, hogy sokan látták már az Esztelneki Madonna másolatának szobrát, de a Parajd-i és Nyárádremete-i, illetve környékbeli hívek voltak az elsők, s reményeink szerint nem az utolsók, akik Zarándokokként érkeztek Esztelnekre. Hazaérkezve, visszajelzésük ez volt: 
 „Nagyon szépen köszönjük ezt a felemelő szép napot, nem feledjük sosem.” (D. K., Parajd)


 
 
 
Az Esztelneki Madonna oltalmazza őket s minden Mária tisztelő és jó szándékú embert!


Szilveszter barát

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...