péntek, szeptember 17, 2021

Szent Ferenc Atyánk stigmatizációja

Assisi Szent Ferenc atyánk, rendünk alapítója volt az, aki elsőként testén hordozta Krisztus sebhelyeit. Mint ismeretes megtérése után szigorúan követte az evangéliumi tanácsokat és mindenben igyekezett azonosulni Jézussal. Imáiban is folyamatosan kérte a krisztusi sorsot. Két évvel halála előtt, 1224-ben elvonult Alverna hegyére. Miközben Szent Mihály tiszteletére negyvennapos böjtöt tartott, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én vagy akörül, megkapta Jézus szenvedésének stigmáit. 

Életrajzírói szerint igyekezett elrejteni azokat, de nem sikerült maradéktalanul: több tanú is bizonyította, hogy látta Szent Ferenc kezein, lábain és oldalán Krisztus kínszenvedésének be nem gyógyuló sebhelyeit. 

A stigmák valódiságát IV. Sándor pápa is elismerte. Szent Ferenc sebeinek, stigmatizációjának ünnepét XI. Benedek pápa (1303–1304) engedélyezte rendünk számára. 

Mi hogyan hordozzuk Krisztus sebeit, életünk keresztjét? Elrejtjük? Mutogatjuk? Panaszkodunk miatta vagy alázattal hordozzuk? Az egyszerűség, az engedelmesség és a jókedv határozza meg mindennapjainkat?

Forrás: https://www.facebook.com/erdelyiferencesek

 

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...