vasárnap, március 01, 2020

Csak egy kis alkudozás a kísértővel... - Nagyböjt 1. vasárnapja

Isten nem a halált akarja, hanem az életet. Jézus ezért jött, hogy életünk legyen és bőségben legyen (Jn 10, 10). Sajnos, a kísértés is bőségben van, s még szomorúbb: bőségben vannak a bűneink is. A nagyböjti idő önmegtagadásai, a keresztút járás, a böjt, a bűnbánat és a szeretet gyakorlása igazítsa lépteinket az igazi élet útján.

OLVASMÁNY                                       Ter 2, 7–9. 3, 1–7a
Csodálatos az Isten, aki a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert. Égi és földi boldogságot szánt neki. S milyen könnyen megsemmisülnek értékeink, odavesznek kincseink. Csak egy pillanat, egy felelőtlen perc, csak egy kis alkudozás a kísértővel... S máris sirathatjuk kincseinket.
Isten számára nem közömbös az életünk. Keres bennünket, Megváltót küld, hogy ne a halál győzzön, hanem az élet. Ezért könyörgünk hozzá a zsoltárossal: Könyörülj, Urunk, Istenünk, mert nagy a vétkünk (50).

SZENTLECKE                                        Róm 5, 12–19
Káros örökségünk a bűn. Mint árnyék követi életünket. Sokszor az az érzésünk, hogy egészen beborít minket. De hatalmasabb Isten szeretete és kegyelme a bűnnél. Kárhozat várna ránk, de Jézus engedelmessége megigazulttá tesz bennünket, ha akarjuk, ha közreműködünk kegyelmével.

EVANGÉLIUM                                                                                              Mt 4, 1–11
Ádám gyenge volt a kísértésben, elesett. Jézus viszont a legszentebb példája annak, hogy a kísértést vissza is lehet utasítani, le is lehet győzni. Sok ember áldozata a gyomrának, gőgjének, bűnös szenvedélyének, hatalomvágyának.
Jézus böjtje, alázata, az Atya iránti engedelmessége segítsen a helyes életvitelben a most kezdödő nagyböjt és életünk minden napján.

Forrás: Kis Misekönyv „A” év

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...