péntek, március 29, 2024

Nagypéntek elhozta számunkra az üdvösség lehetőségét.


március 29., péntek

Jn 18,1-19,42

Tömördi Viktor OFM elmélkedése

„Isten Fia volt, de a szenvedésből engedelmességet tanult. Örök üdvösséget szerzett azoknak, akik neki engedelmeskednek.” (Zsid levél) 

A megváltás szenvedés útján valósul meg. Jézus a keresztútján éli át az emberi test szenvedéseit. A szenvedés elfogadása nagyon nehéz. Nagypéntek ünnepi liturgiáján Jézus szenvedése előtt tisztelgünk a kereszthódolattal. Isten Fia ezen a Szent Keresztfán tanulta meg az engedelmességet. A teremtett embert megkísértette a gonosz, az ember beleesett a kísértés csábításába, ezért meg kell őt váltani. A megváltás csak engedelmesség útján teljesedhet be. 

Ahogyan Isten Fia, Jézus Krisztus engedelmesen elfogadta a szenvedést, úgy minden ember akkor nyerheti el az üdvösséget, ha engedelmeskedik Isten Fiának, Jézus Krisztusnak. Ebben az értelemben az emberek, mi is, a Fiúhoz hasonlítunk. A Fiú engedelmes szenvedéséhez hasonlóan mi, „fiak” ajánljuk fel a mi egyéni szenvedésünket a megváltás reményében. Nagypéntek elhozta számunkra az üdvösség lehetőségét. Jézus Krisztus iránti engedelmes életünk a mi üdvösségünk.

Forrás: https://dunapartiiskola.sapientia.hu/nagybojti-gondolatok 

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...