vasárnap, augusztus 16, 2020

Nagyboldogasszony ünnep és vele kapcsolatos események Esztelneken – képes beszámoló

 Immár huszonnegyedik alkalommal tartották meg az országos ima és engesztelő ájtatosságot nemzetünk lelki és erkölcsi megújulásáért Budapesten, a Szent István Bazilikában, augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepére virradóan.
Ebbe az imádságos, engesztelő virrasztásba kapcsolódtunk be mi is, itt Esztelneken.

Pénteken éjfél előtt egy órával szentségimádást végeztünk, alatta gyónási lehetőség volt, majd éjféli 12 órától kezdtük a Boldogságos Szent Szűz Mennybevitelének ünnepi szentmiséjét, amelyet az Erdélyi Ferences Rendtartomány előjárója, Erik testvér mutatott be, a Dél afrikai származású, a Rend Római központjában szolgálatot teljesítő Pedro testvér és Szilveszter testvér koncelebrálásával. 


A szentmise kezdése előtt Erik testvér megáldotta azt a miseruhát, amit egyik templomunkba járó család adományozott, és amelyet a Csíksomlyói Segítő Szűzanya és az Esztelneki Madonna képe díszit.
Ez úton is hálás köszönet érte és Isten fizesse a nem mindennapi adományt. Másokat is hasonló cselekedetekre biztatunk, mert szükségünk lenne egy zöldre, pirosra és lilára, hogy teljes legyen a liturgikus ruha szükségletünk.

Nagyboldogasszony ünnepi szentmiséjének befejeztével megáldottuk a hívek által hozott gyógynövényeket az alábbi szöveggel: 


„Mindenható Istenünk, Te a gyógyulás és az egészség forrása, testünk és lelkünk orvosa vagy! Te kikutathatatlan bölcsességedben sok növénynek gyógyító erőt adtál. Kérünk téged, halmozd el ezeket az általad sarjasztott növényeket gyógyító áldásoddal, hogy a betegek testük és lelkük gyógyulására használhassák, és így betegségükből felépülve áldhassanak téged. Áldd meg ezeket a gyógynövényeket! Emlékeztessenek bennünket dicsőségedre és gondoskodó jóságodra! Ajándékozz nekünk a Boldogságos Szűz közbenjárására gyógyulást! Engedd ,hogy mindannyian az örök boldogságra jussunk, ott bekapcsolódhassunk az egész teremtett világ hálaadásába, ahol örökké áldunk téged Jézus Krisztus a te Fiad által!”  


(Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás szövege egy XVII. század végi pannonhalmi iratból)

A többi kép ide kattintva látható.

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...