péntek, augusztus 14, 2020

Esztelneki Ferences Kolostor homlokzatának felújítása

Megkésett (képes) beszámoló és köszönetnyilvánítás


Egy kissé megkésve, de annál nagyobb örömmel szeretnék beszámolni arról, hogy 2019 novemberének végére kolostorunk külső falai megújultak, kivéve a főhomlokzatot.
Utóbbi csak azért nem újulhatott meg, hogy ne lehessen teljes az örömünk, hogy az örömbe üröm is vegyülhessen. Pedig, minden adva volt, fel volt állványozva, munkások is voltak, az anyag is megvolt hozzá, csak a zöld jelzés maradt el, bár három nappal korábban arra is pozitív ígéret volt...
Az állványokat lebontották, elvitték, majd visszahozzák, újra fölépítik, természetesen mindez pénzbe kerül, újabb plusz kiadás az amúgy sem elegendő alapból… hogy kinek és miért volt jó ez így? Nem tudom, de nekünk a pénz hiánya miatt biztos, hogy nem jó.


A nagy felújítási tervben nem szerepelt a vakolat teljes leverése és a homlokzat újra vakolása, csupán a meglévő hibák kijavítása. Viszont utólag derült ki, hogy a meglévő vakolat nem időt álló, egészen föl kell újítani. S mivel nem szerepelt a tervben így természetesen nem is volt anyagi fedezete a megnyert uniós pályázatban.
Hogy mégis sikerült a falakat kijavítani és egészen újra vakolni a kolostort, kivéve a főhomlokzatot, az a Kovászna Megye Tanácsának és az Esztelneki Polgármesteri hivatal vezetőinek köszönhető. Ő hozzájuk fordultam segélykérésünkkel és hála Istennek nem találtam süket fülekre. Minden bizonnyal tudatában vannak annak, hogy a több mint 325 éves műemlék épületünk megmentése az utókor számára, nem csak a Rend személyes ügye csupán, hanem részben közügy is, a község, a megye ügye is…
Ez úton is hálásan köszönöm mind a Megyei Tanács vezetőségének mind pedig a helyi Polgármesteri Hivatal vezetőségének, hogy kezdetektől fogva pozitívan álltak hozzá a megyében egyedüli, öreg ferences kolostor ügyéhez, életének meghosszabbításához. 


A belső felújítási munkálatoknak is egy nagy része el van végezve. A felújított résznek egy kisebbik felébe hála Istennek és köszönet a vállalkozónak, a karácsonyi ünnepek előtt beköltözhettünk.
Sajnos az országban és az építészeti iparban uralkodó káosznak és bürokráciának köszönhetően a munkálatok leálltak és kifutottunk a szerződésben szereplő időből, amiért hosszabbítást kellett kérjünk.
Közben az anyagiakkal is elég gyatrán állunk. A 2015-ben megpályázott és 2017-ben megnyyert összeg ma már nem fedezi a teljes terv kivitelezéséhez szükséges költségeket… 


Itt szeretnék hálás köszönetet mondani mindazoknak, akik a tavaly adójuk 2%-át erre a célra fordították és azoknak is, akik személyi jövedelmükből támogattak bennünket. Isten fizesse mindenkinek a jószívű támogatását! 


Befejezésül arra kérek mindenkit, aki idelátogat, hogy mondjon egy fohászt annak érdekébe, hogy a bürokrácia útvesztőiből kikászálódhassunk, a munkálatok folytatódjanak, és minél előbb befejeződjenek. Köszönöm! 


fr. Szilveszter ofm
Templomigazgató és házfelelős 

A többi kép ide kattintva nézhető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...