szombat, április 04, 2020

A húsvéti ünnepkör szertartásainak rendje – Főegyházmegye szinten

A képet készítette: Thaler Tamas 
Tekintettel a rohamosan terjedő COVID-19-járványra, az idei húsvéti ünnepkörünket a hagyományostól eltérő módon kell megszerveznünk és megünnepelnünk.
Fontos azonban, hogy – a megengedett korlátok közt – mindent megtegyünk keresztény életünk legnagyobb ünnepének méltó megünnepléséért. Szükségünk van az erőt adó és gondunkat viselő Feltámadottra.

Figyelembe véve a világi hatóságok rendelkezéseit, valamint az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció előírásait, a nagyhéten zárt ajtók mögött, hívek nélkül végezzük a szertartásokat, a kántor és sekrestyés segítségével, az alábbi rend szerint:

A teljes nagyheti szertartásokat élő adásban közvetítik a gyulafehérvári székesegyházból a templom.ro oldalon:

Virágvasárnap: 10 órától - https://templom.ro/
Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció utasításainak értelmében érvényes a hívek – otthonaikban e célból előkészített – barkaágainak az élő közvetítés során történő megáldása.

Nagycsütörtök, utolsó vacsora emlékére: 18 órától -

Nagypéntek: 15 órától keresztúti ájtatosság, amelyet a nagypénteki szertartás követ.

Nagyszombat, húsvéti vigília: 19 órától.

Húsvétvasárnap: 10 órától.

Húsvétvasárnapi eledelszentelés:
reggel 8 órakor. A Kárpát-medence legnagyobb húsvétvasárnapi eledelszentelésére Csíkszeredában kerül sor. A Szent Kereszt Plébánia által közvetített szertartás, amelyet Exc. és Ft. Tamás József ny. segédpüspök végez, online követhető a templom.ro oldalon.

Ahogy a barkaszentelésnél, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció utasítása értelmében ez esetben is érvényes az otthon e szándékkal előkészített eledelek élő közvetítés során történő megáldása.

Az főegyházmegyei hatóság a liturgikus cselekmények időpontjait úgy választotta meg, hogy azok ne essenek egybe a Szentatya által végzett szertartásokéval, amit szintén követit a Duna televízió.

***
A nagyheti és húsvéti szertartások idején a liturgikus előírásoknak és a helyi szokásoknak megfelelően, annak ellenére, hogy a hívek nélkül végezzük a szertartásokat, harangozni fogunk, ezzel is jelezve híveinknek, hogy a templomban a pap végzi a liturgiát.

***
A román nyelvű hívek (in limba romana) a sfantaliturghie.ro oldalon követhetik a szertartásokat az alábbi időpontokban:

Virágvasárnap: 9:30 órától (Kolozsvár, Piarista)
Nagycsütörtök, utolsó vacsora emlékére: 18 órától (Brassó, Szent Kereszt)
Nagypéntek: 15 órától keresztúti ájtatosság, amelyet a nagypénteki szertartás követ
(Petrozsény, Szent Borbála)
Feltámadási szertartás: 19 órától (Kolozsvár, Piarista)
Húsvétvasárnap: 10 órától (Brassó, Szent Kereszt)

Mindazok, akik nem az online (internetes) felületeken keresztül kapcsolódnak be a székesegyházunkból és a templomainkból közvetített szertartásokba, magyar nyelven a Duna TV, román nyelven pedig a TVR2 tévéadók szertartás-közvetítéseit követhetik.

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...