Oldalak

kedd, október 01, 2013

Ferenc pápa és a fehér rózsa

Egy szál fehér rózsa. Ezt kapta Ferenc pápa szeptember 8-án, vasárnap, amikor a vatikáni kertekben sétált. Az egyik kertész leszedte és odanyújtotta neki. Aki vele volt, elmondta, a Szentatya mennyire elcsodálkozott a virág láttán, mert égi jel számára, ha fehér rózsát kap.

A jel a pontos szó, melyet ő maga használt a Sergio Rubin és Francesca Ambrogetti által készített El Jesuita interjúkötetben. Jel, közvetlenül a Szenttől, akit különösképpen tisztel: Lisieux-i Szent Teréztől. A 24 évesen elhunyt kármelita szerzetest 1997. október 19-én II. János Pál az egyházdoktorrá nyilvánította (ő a harmadik nő, aki megkapta ezt a címet Sziénai Szent Katalin és Avilai Szent Teréz után). 

Szeptember 8-a, vasárnap nem akármilyen nap volt Ferenc pápa számára. Előző este imavirrasztásra hívott mindenkit a békéért. Aggodalom volt benne. A váratlanul kapott rózsaszál láttán azonban megértette, hogy aggodalmát a Mennyben befogadták, közvetlenül Kis Szent Teréz által. A Lélek gyakran így ’beszél’, olyan jeleken keresztül, amelyek a legtöbbeknek semmit nem mondanak. Ez az Ő nyelvezete, amely megértéséhez hitre van szükség. 

Hogy hogyan is történt, az elmúlt napokban mondta el egy olasz püspök, aki a virrasztás után kihallgatáson volt a pápánál. A Szentatya engedélyezte, hogy elmondja az epizódot azon a könyvbemutatón, amelynek tárgya éppen a fiatal francia szentről írt kötet volt. (Gianni Gennari: Teresa di Lisieux. Il fascino della santità. I segreti di una dottrina ritrovata  – Lisieux-i Teréz. Az életszentség vonzereje. Egy újra felfedezett doktrína titkai)

Az El Jesuita interjúkötetben a szerzők, Bergoglio Buenos Aires-i könyvtárát bemutatva, írnak a fehér rózsa jelentéséről. „Megpillantunk egy váza fehér rózsát a könyvtár egyik polcán, Szent Teréz képe előtt. ’Amikor valami problémám van, kérem a Szenttől (Teréztől – a szerk.) – nem azt, hogy megoldja, hanem –, hogy ő vegye kézbe, és segítsen azt elfogadnom. És jelként majdnem mindig kapok egy szál fehér rózsát’ – magyarázza Bergoglio.” 

A szeptember 7-i imavirrasztáson a Szentatya Kis Szent Teréz segítségét kérte. Azon az estén a pápa az örvendetes rózsafüzér titkait imádkozta, és minden tized végén, egy evangéliumi rész után a Szent egyik verséből (Mert szeretlek, Mária) öt részletet olvasott fel...

Folytatás az alábbi linken 
Ferenc pápa és a fehér rózsa

Nincsenek megjegyzések: