péntek, június 21, 2013

Ferenc pápa sikere: megfeledkezett a sajtó az Egyház problémáiról

Éppen ma választották meg száz napja Ferenc pápát, ennek kapcsán a sajtóban is mérlegelték eddigi tevékenységét.

Az argentin pápa sikerének a vallás-, de főleg katolikusellenes és balliberális spanyol El País vallomása a legnagyobb elismerés. Tudniillik csak két hét után jött rá, hogy meglepő (és nemcsak) első gesztusainak hatására egyszerűen elfelejtettek „lovagolni” az egyház belső bajain.
A spanyol konzervatív ABC összefoglalta Jorge Mario Bergoglio sikerének tíz titkát, az argentin liberális Clarín is inkább a méltatást helyzete előtérbe, és idézte Camillo Ruinit. Az olasz konzervatív bíboros csak nevet Jorge Mario Bergoglio ellenségein, akik többek között forradalmár pápának nevezik, sőt a marxista gerillaként életét vesztő Che Guevarával akarják összemosni nevét. Olaszországban ő az egyetlen, akinek hisznek az emberek, és a világsajtó is elismeri eddigi regnálásának látható eredményét, hiszen vele, és már nem a Katolikus Egyház valós vagy erősen felnagyított problémáival foglalkozik.
A globális kitekintésű keresztény Religión en libertad portálja a méltatás érdekes módját választotta. Feltűnt a portál egyik szerzőjének, hogy Ferenc pápa már csak néhai rendtársa, a jezsuita író Leonardo Castellani (1899-1981) egyik regényének főhőse igencsak hasonlít erényeiben és szokásaiban Jorge Mario Bergoglióra. 
A tekintélyes olasz újságírónő, a Vatikán-szakértő Francesca Ambroghetti, Ferenc pápa életrajzírója az ABC-nek adott interjúban csak ismételni tudta magát, és nevetve cáfolta, hogy csak pusztán marketingfogás volna az argentin származású egyházfő egyszerűsége.
ST/Magyar Kurír

Ferenc pápa sikere: megfeledkezett a sajtó az Egyház problémáiról

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...