szombat, december 12, 2015

Rainer Maria Rilke: Mária élete

Rainer Maria Rilke (1875-1926) osztrák költő, a modern német nyelvű irodalom egyik legnagyobb alakja pályájának kezdetétől fogva több verset írt Szűz Máriáról, 1913-ban pedig – már befutott és elismert költőként – versciklust szentelt Jézus Krisztus édesanyjának.

 

A versciklus most jelenik meg először magyarul, a Szent István Társulat gondozásában. 
Rilke képzeletét elsősorban a Máriát ábrázoló festmények, Biblián kívüli szövegek, legendák ragadták meg. Mária születését csodaként írja le, hiszen szülei, Anna és Joakim már idős emberek voltak, amikor Isten meghallgatta több évtizedes fohászukat, és gyermekkel áldotta meg őket. Így megszületett „a Gyermek anyja, azé, aki el fog jönni”, hogy üdvösségre vezesse mindazokat, akik nyitott szívvel fogadják tanítását.

Templomi bemutatásakor Mária kislány még, de „Nyugodtan, biztos öntudattal lépdel…” a hatalmas épülethez vezető lépcsőkön. A ház nagysága semmi a Máriára váró küldetés mellett, s bár még kicsi, megérzi, hogy Isten egészen rendkívüli sorsra választotta ki: „… minden kezet leráz /, sorsába lép, mely a termen túl ível /, de kész és súlyosabb már mint e ház.”

Folytatás a Magyar Kurír oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...