Oldalak

hétfő, szeptember 09, 2013

Ferenc pápa: Az egyház őrizze meg a házasság szentségét

Szeptember 6-án, pénteken reggel a Szentatya arra emlékeztette a híveket, hogy a keresztényeknek mindig örülniük kell. Mindig le kell küzdeni annak a kísértését, hogy az evangélium újdonságát régi tömlőkbe töltsük. Amikor esküvőre megyünk, nem böjtölhetünk, nem lehetünk szomorúak – állapította meg a pápa.

A Szentatya homíliájában a pénteki evangéliumi szakaszhoz (Lk 5,33-39) fűzte gondolatait, kiindulva Jézusnak a farizeusoknak adott válaszából. Hangsúlyozta: az Úr gyakran alkalmazza a vőlegény jelképét. Úgy mutatja be a közte és az egyház között lévő kapcsolatot, mint a házasságot. „Azt hiszem, hogy ez a legmélyebben gyökerező oka annak, hogy az egyház miért őrzi annyira a házasság szentségét és miért hívja azt : azért, mert Krisztusnak az egyházzal való egységét jelképezi”. A pápa ezután két olyan viselkedési formát elemzett, amelyeknek a keresztényeket jellemezniük kellene e házasság révén.

Mindenekelőtt az örömről van szó. A keresztény alapvetően örömmel teli. „Ezért az evangéliumi szakasz végén, amikor hozzák a bort, a kánai menyegző jut az eszembe” – mondta a Szentatya. Jézus csodát tett, amikor Mária észrevette, hogy nincs több bor. Ha nincs bor, akkor nincs ünnep. Képzeljük el, hogy a lakodalom végén teát, vagy gyümölcslét iszunk: ez így nem megy – ünnep van és a Szűzanya csodát kér. Ilyen a keresztény élet. A keresztény élet ilyen örömteli magatartás, ez az öröm pedig a szívből fakad...

A folytatás az alábbi linken olvasható 
Ferenc pápa: Az egyház őrizze meg a házasság szentségét

Nincsenek megjegyzések: