péntek, december 05, 2014

A mindennapok láthatatlan szentjei reményt adnak – Ferenc pápa csütörtöki homíliája

MP3 Nagyon sok rejtett szent él közöttünk: férfiak, nők, családanyák és családapák, betegek, papok… akik minden nap átültetik a gyakorlatba Jézus szeretetét, és ez reményt ad nekünk. Ezt állapította meg Ferenc pápa csütörtökön reggel a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Nem elég kijelenteni, hogy hiszünk: az a valódi keresztény, aki megvalósítja a gyakorlatban Isten szavát. A pápa az evangéliumi szakaszról elmélkedve (homokra vagy sziklára építünk) figyelmeztetett: ne legyünk „látszat-keresztények”, kifestett keresztények, mert amint jön egy kis eső, lemossa rólunk a sminket. Nem elég egy mélyen katolikus családhoz vagy egy társulathoz tartozni; nem elég jótevőnek lenni, ha közben nem követjük Isten akaratát. Sok „látszat-keresztény” összeomlik az első kísértésnél, mert nincs mögötte tartalom, mert homokra épített. Ezzel szemben sok szent van Isten népében, akiket ugyan nem avattak szentté, de szentéletűek: sok férfi és nő, akik a gyakorlatban megvalósítják Jézus szeretetét. Sziklára építettek, aki maga Krisztus.

„Gondoljunk a kicsinyekre; a betegekre, aki felajánlják szenvedéseiket az egyházért, másokért. Gondoljunk a sok magányos idős emberre, akik imádkoznak. Gondoljunk a sok édesanyára és édesapára, akik küszködve tartják el családjukat, nevelik gyermekeiket a napi munka és gondok közepette, de mindig remélve Jézusban; nem páváskodnak, hanem megteszik a tőlük telhetőt”. Ők a mindennapok szentjei! – kiáltott fel a pápa, majd így folytatta:

„Gondoljunk arra a sok papra, akik nem látványosan, de nagy szeretettel végzik munkájukat a plébániákon: hittant oktatnak a gyermekeknek, gondozzák az időseket, a betegeket, felkészítik a jegyespárokat… És minden nap ugyanazt és ugyanazt teszik. Nem unják meg, mert ők is sziklára építettek, Jézusra. És ez adja az egyház szentségét, ez adja a reményt” – mondta még csütörtök reggeli homíliájában Ferenc pápa.

(gá)

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...