Oldalak

vasárnap, január 12, 2014

22 pasztorális munkát végző személyt öltek meg 2013-ban, nagyrészt latin-amerikai papokat

A Fides missziós hírügynökség által az érintett papok, szerzetesek és világiakról készített jelentés szerint a legtöbb gyilkosságot Latin-Amerikában követték el. Olyan életekről van szó, amelyeket az Evangélium hirdetésének szenteltek, és amelyeknek brutális gyilkosságok vetettek véget. 
 
A 22 megölt száma a duplája a 2012-ben életét vesztett 13 személyhez képest. 2013-ban 19 papot, 1 szerzetesnőt és két világi személyt gyilkoltak meg. Ehhez hozzáadódik a december 31-én éjjel Kaliforniában megölt plébános. Az esetek nagy része rablás és betörési kísérlet következtében történt, gyakran az erkölcsi romlottság, a gazdasági és kulturális szegénység környezeteiben. Az egymást követő utóbbi öt évben Latin-Amerika vezeti a listát a kontinensek közül, Kolumbiával az élen. Afrikában egy papot öltek meg Tanzániában, egy szerzetesnőt Madagaszkáron, egy világit Nigériában. Ázsiában egy papot Indiában, egyet Szíriában és egy világit a Fülöp-szigeteken. Európában egy olasz papnak vették el az életét.

Vito del Prete atya, a Fides missziós hírügynökség igazgatója nyilatkozott a statisztika kapcsán a Vatikáni Rádiónak. Elmondta: „igaz, hogy Latin-Amerikában van a legtöbb vértanú a betörések miatti erőszak következtében. Afrikában sokszor vallási intolerancia miatt ölnek. Evarist Mushi atya Tanzániában éppen szentmise bemutatására igyekezett, amikor lelőtték. Indiában a keresztény csoportok elleni üldözést nem az intolerancia váltja ki, hanem az erős nacionalizmus. Nagy felháborodást keltett a kochupuryli szeminárium rektorának meggyilkolása Indiában. Szicíliában Trapaniban álmában ölték meg az olasz papot egyelőre ismeretlenek okból.” 

Nincsenek megjegyzések: