kedd, november 05, 2013

Két pápát szolgálok egy időben - Georg Gänswein érsek interjút adott az Il Messaggero római napilapnak

Munkája példátlan, hiszen őt megelőzően senki nem tette ezt. Vagyis két pápának dolgozik egyszerre, Ferenc pápának és Joseph Ratzingernek. Ez közelről sem hétköznapi feladat. Georg Gänswein érsekről van szó, aki XVI. Benedek egykori személyi titkára, most pedig a Pápai Ház prefektusa. Híd-ember, a lemondás napjainak történelmi emlékezete, összekötő kapocs az új és a régi között. Ám nem szereti, ha forradalmat emlegetnek, mert a kifejezést megtévesztőnek tartja, a szónak abban az értelmében, hogy az már korábban megkezdődött.

A Kúrián olasz módra egyszerűen Don Giorgio-nak szólítják. Egyszerű fekete reverendáján kis ezüstkeresztet visel, a Hit Éve címerével, a hátoldalon XVI. Benedek képével. Az új szokás jegyében a jelszó a mértéktartás.

Ezekkel a szavakkal mutatja be vendégét az Il Messaggero Vatikán szakértő újságírónője, Franca Giansoldati.

A beszélgetés szövege pedig így folytatódik.

Kérdés: Hogyan zajlik Ratzinger élete a Vatikáni domb magaslatának egy kolostorába bezárva?

Válasz: Az emeritus pápa jól van. Imádkozik, olvas, zenét hallgat, válaszol a nagy számban kapott levelekre és olykor látogatókat is fogad. Minden nap teszünk együtt egy sétát a kolostor mögött lévő erdőcskében a rózsafüzért imádkozva. A nap programja nagyon jól van megtervezve.

Kérdés: Benedek pápa lemondása meglepetés volt az Ön számára is?  ...


Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...