péntek, október 11, 2013

Egy apa-fiú beszélgetés (avagy beszélgetés a nőről)




Egyszer majd el kell beszélgetnem a fiammal. Nem, nem az a fajta beszélgetés lesz ez, amitől minden szülő retteg, s amit minden gyermek gyötörten hallgat. Élvezem kellemetlen helyzetbe hozni az embereket, hogy a beszélgetés szórakoztató legyen.
Nem, itt egy másik elbeszélgetésről van szó. Arról, ami akkor történik, miután elkapom a szemét miközben azt csinálja, amihez a férfiak olyan nagyon értenek – a testi vágy követését. Valószínűleg a bevásárlóközpontban leszünk, mert ott szoktak lenni az apák fiaikkal, és meg fogom látni azt a nézést. Talán a strandon leszünk és észre veszem. Nem számít hol, el fog jönni az idő, amikor észre veszem. És akkor itt lesz az ideje ennek a beszélgetésnek.

***


Figyelj, gyere ide. Hadd beszéljek veled. Láttam, hogy megnézted őt. Nem ítéllek el és nem szégyenítlek meg. Tudom, hogy mit csináltál. Értem én. De beszélnünk kell róla, mert számít az, hogy miként tekintesz egy nőre.

Sok ember fog próbálkozni és fogja azt mondani, hogy egy nőnek figyelnie kell az öltözködésére, hogy ne csábítson arra, hogy rossz szándékkal nézz rá. 

A nő felelőssége az, hogy felelősen öltözködjön fel reggelente. A te felelősséged pedig az, hogy úgy nézz rá viseletétől függetlenül, mint egy emberi lényre. 

Érezni fogod a kísértést, hogy őt hibáztasd vándorló szemeid miatt, amelyet ruhái vagy azoknak hiánya okoz. De ne hibáztasd őt. Ne játszd azt, hogy te csak egy áldozat vagy. Nem vagy áldozat, ha a szemeidről van szó. Azok teljesen a te uralmad alatt állnak. Érvényesítsd ezt az uralmat. Tanítsd meg szemeidet, hogy a nők szemébe nézzen. Fegyelmezd magad, hogy meglásd őt, s ne csak a testét vagy a ruháit. Amikor azt mondod, hogy te csak egy áldozat vagy, annak a hazugságnak dőlsz be, hogy egyszerűen csak egy külső inger hatására létrejövő testet öltött reakció vagy, aki képtelen megkülönböztetni a jót és a rosszat, az embert és testét.

Nézz a szemembe. Ez egy nevetséges hazugság.
Ennél sokkal több vagy. És a nő, akit nézel sokkal több, mint a ruhái. Több, mint a teste. Gyakori téma az, hogy a férfiak miként kezelik a nőket tárgyként, és ez nagyjából igaz is. Az emberek tárgyként kezelik a dolgokat, amelyeket szeretnek, hogy uralkodjanak felettük. Ha igazán szeretsz egy személyt, ne csökkentsd őt tárgyi színvonalra. Amikor tárgyi szinten kezelsz egy másik embert – nőt vagy férfit, a saját emberségedet adod fel.

Kétféle nézet van a női öltözködéssel kapcsolatban, amelybe nyomatnak majd téged, hogy bevedd. Az egyik az, hogy a nők öltözködésének fel kell keltenie a férfiak figyelmét. A másik pedig az, hogy a nők öltözködése arra szolgál, hogy megvédjék magukat a férfiaktól. Fiam, te mindkettőnél jobb vagy. 

Egy nőnek és senkinek sem azért kell öltözködnie, hogy magára vonja a figyelmedet. Meg kell adnod mindenkinek az összes figyelmet, amelyet egyszerűen megérdemelnek azért, mert emberi lények. A másik pedig az, hogy egy nőnek nem szabad azt éreznie, hogy meg kell magát védenie tőled. Uralkodnod kell önmagadon.

Sajnos, a legtöbb mód, amelyen a nemek egymással kapcsolatban lépnek, a félelemben gyökeredzik. Az elutasítástól való félelemben, a zaklatástól való félelemben vagy a önuralom hiányától való félelemben. Félünk egymástól, mert azt tanították nekünk, hogy a másik veszélyes. Azt tanították nekünk, hogy a nők teste okozza a férfiak bűneit. Azt mondták nekünk, hogyha a nő túl sokat mutat a testéből, a férfiak buta dolgokat cselekszenek. Legyünk őszinték: a nők teste nem veszélyes rád nézve. A testük nem okoz számodra sérülést. Nem fog téged butaságokra kényszeríteni. Ha butaságokat csinálsz, az azért van, mert azt választottad. Tehát ne járulj hozzá a félelmekhez, amelyek a férfiak és nők között fennállnak.

A nők teste gyönyörű, csodálatos és rejtélyes. Tiszteld meg azzal, hogy a személyiségét tiszteled, aki álmokkal, tapasztalatokkal, érzelmekkel és vágyakkal rendelkezik. Hadd legyen magabiztos. Bátorítsd önbizalmát. De ezt ne azért tedd, mert úgy gondolod, hogy gyengébb. Ez a legnagyobb marhaság a világban. A nők nem gyengébbek a férfiaknál. Ők nem a gyengébbik nem. Ők a másik nem.

Nem fogom azt mondani, hogy ne nézz a nőkre. Ennek az ellentétét mondom. Azt mondom neked, hogy lásd a nőket. Valóban lásd meg őket. Nem csak a szemeiddel, hanem a szíveddel is. Ne úgy tekints rájuk, mint dolgokra, amelyek csiklandozzák érzékeidet, hanem lásd meg az emberi személyt. 

Remélem, hogyha megváltoztatod azt, ahogy rájuk tekintesz, megváltozik az, ahogy körülöttük viselkedsz. Ne csak nők körül legyél. Légy a nőkkel egy oldalon.
Mert a végén ezáltal, veled szeretnének lenni. A megítéléstől, a megszégyenítéstől, az elítéléstől és a tárgyként vagy másként kezeléstől való félelem nélkül. És ez nem csak, amit a nők akarnak. Ezt akarják az emberek is.

Végső soron, te is ezt akarod.

 Forrás: Istenről, vallásról, életről,emberről.

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...