csütörtök, szeptember 05, 2013

Tagadhatatlan, hogy a szíriai konfliktus kezdetétől fogva egyoldalú érdekek kerültek előtérbe – Ferenc pápa levele küldött Putyin elnöknek a szentpétervári G20-as találkozó alkalmából

A Szentatya szeptember 4-i dátummal levelet küldött az Orosz Föderáció elnökének, aki a 20 leggazdagabb ország csütörtökön megkezdődött tanácskozását vezeti. A pápa kiemeli, hogy Oroszország mindig pozitív szerepet töltött be a világ pénzügyeit illető jó kormányzás előmozdításában.

A mai kölcsönösen egymástól függő világban szükség van arra, hogy a globális pénzügyi keretek igazságos és világos szabályokkal rendelkezzenek annak érdekében, hogy egyenlőbb és testvériesebb világ jöjjön létre, amelyben lehetőség van az éhezés leküzdésére, a megfelelő foglalkoztatás biztosítására, az otthonteremtésre mindenki számára és az alapvető egészségügyi ellátás megteremtésére. A Szentatya utal levelében arra, hogy a G20-ak idén elkötelezték magukat, hogy megszilárdítják a nemzetközi pénzügyi szervezetek reformját és hogy egyetértésre jutnak a mai körülményeknek megfelelő pénzügyi sztenderdek kialakításában. A világgazdaság akkor fog csak fejlődni, ha minden ember számára, az időstől a meg nem született gyermekig, lehetővé teszi a méltóságosteljes életet, nemcsak a G20 országok állampolgárai számára, hanem a Föld minden lakójának, még azok számára is, akik szélsőséges szociális helyzetekben vagy távoli helyeken élnek.

Ebből a nézőpontból világossá válik, hogy a világ népei számára a fegyveres konfliktusok a nemzetközi harmónia tudatos megtagadását jelentik, és mély megosztottságot hoznak létre, mély sebeket okoznak, amelyeknek sok évre van szükségük, hogy begyógyuljanak. A háborúk a nemzetközi közösség nagy gazdasági és társadalmi célkitűzéseinek, mint pl. a Millenniumi Fejlesztési Célkitűzések konkrét elutasítását jelentik – mutat rá Ferenc pápa Putyin orosz elnöknek írt levelében. Sajnos a világot sújtó számos fegyveres konfliktusról minden nap a nyomor, az éhezés, a betegségek és a halál drámai képeit látjuk. Béke nélkül nem lehetséges semmiféle gazdasági fejlődés. Az erőszak sosem vezet békéhez, a fejlődés szükséges feltételéhez.

A 20 legerőteljesebb gazdaság kormány- és államfőinek találkozóján, ahol az országok a világ lakosságának kérharmadát és a világ GDP-jének 90%-át képviselik, a nemzetközi biztonság nem tartozik az alapvető célok közé – hangsúlyozza a Szentatya. Ennek ellenére a találkozón bizonyára nem feledkeznek meg a közel-keleti helyzetről és különösképpen Szíriáról. Tagadhatatlan, hogy a szíriai konfliktus kezdetétől fogva egyoldalú érdekek kerültek előtérbe, ami valójában meggátolta egy olyan megoldás keresését, amely elkerülte volna a ma kibontakozó értelmetlen öldöklést. A G20 országok vezetői nem maradhatnak közömbösek a szeretett szíriai nép drámai helyzetének láttán, amely már így is túl hosszú ideje fennáll és azzal a kockázattal fenyeget, hogy még nagyobb szenvedést hoz a régió számára, amelyet már keserűen próbára tett a viszály és amelynek nagy szüksége van a békére.

A tanácskozáson jelenlevő minden egyes vezetőhöz szívből jövő felhívással fordulok, kérve őket, hogy segítsenek kiutat találni az összeütköző álláspontokból és mellőzni az értelmetlen katonai megoldás keresését – fogalmaz Ferenc pápa. Ehelyett újítsák meg elkötelezettségüket, hogy bátran és elszántan keresik a békés megoldást a párbeszéden és a felek közötti tárgyaláson keresztül a nemzetközi közösség egyhangú támogatásával. Továbbá minden kormánynak erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a humanitárius segítségnyújtás biztosítása érdekében a konfliktus miatt szenvedők számára saját országuk határain belül és kívül.

Végül a pápa annak reményében, hogy ezek a gondolatok értékes spirituális hozzájárulást jelenthetnek a találkozóhoz, imádkozik a megbeszélés sikeréért. Áldását küldi a résztvevőkre és a tagországok állampolgáraira és a G20 2013-as orosz elnökségének erőfeszítéseire.

(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...