hétfő, szeptember 16, 2013

Sándor István szalézi boldoggá avatása

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi konferenciáját követően a sajtóiroda közölte, hogy október 19-én, szombaton újabb boldoggal gazdagodik a magyar egyház: Sándor István vértanú szalézi testvért avatja boldoggá Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa a Szent István-bazilikában.

A szentmisén Erdő Péter bíboros, a püspöki konferencia tagjai és Pascual Chávez, a Don Bosco Szalézi Társaságának rendfőnöke is részt vesz. 

Sándor István 1914-ben született Szolnokon. 1936-ban lépett be a szalézi rendbe mint laikus testvér, nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. A rendek működésének 1950-es betiltása után Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett és hittant tanított. 1951. február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István lelkipásztori tevékenységének egy része. Hamis papírokkal külföldre menekülhetett volna, de ő maradt. Hogy letartóztatását elkerülje, álnéven a Persil gyár dolgozója lett. 1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján elítélték. Halálos ítéletét 1953. június 8-án hajtották végre.

A magyarországi jelenlétük századik évfordulóját ünneplő szaléziak első boldogjukat tisztelhetik a sztálinista egyházüldözés áldozatául esett Sándor Istvánban. 

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...