hétfő, szeptember 16, 2013

Ferenc pápa: Csak az irgalmasság tudja meggyógyítani világunkat

Az esős idő ellenére nagyon sok hívő jelent meg a Szent Péter téren vasárnap délben, hogy elimádkozza a Szentatyával az Úrangyala-imádságot. 

A pápa az Apostoli Palota ablakából köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az Olasz Katolikus Szociális Hét résztvevőit, akik Torinóban tartották tanácskozásukat a család témaköréről. A pápa megemlékezett egy új argentin boldogról is, José Gabriel Brochero atyáról, aki öszvérháton járta a hegyeket és terjesztette az evangéliumot.

A vasárnapi liturgiában Lukács evangéliumának 15. fejezetét olvassuk, benne az elveszett bárány, az elveszett drachma és a tékozló fiú példabeszédével. Mindhárom példabeszéd Isten öröméről szól – állapította meg a pápa. Isten örül, mert megbocsát. Örül a pásztor, aki megtalálja az elveszett bárányt, örül az asszony, aki megtalálja az elveszett pénzérmét, végül pedig örvendezik az apa, aki visszakapja elveszett fiát. Ebben áll az evangélium, itt van a kereszténység! - szólt Ferenc pápa. Ez nem szentimentalizmus, éppen ellenkezőleg! Csak az irgalmasság tudja meggyógyítani világunkat, amely az erkölcsi bűn, a lelki bűn rákfenéjétől szenved. Csak a szeretet képes betölteni az űrt, a negatív örvényeket, amelyeket a rossz nyit az emberek szívében és a történelemben. Csak a szeretet képes erre, és ez Isten öröme! - kiáltott a Szentatya.

A folytatás az alábbi linken olvasható 

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...