Oldalak

kedd, szeptember 10, 2013

Párbeszédre van szükség, nem pedig fegyverekre - Ali Esber szíriai költő felhívása a békéért Olaszországból

Ali Esber-t, művész nevén Adunis-t, korunk legnagyobb arab költői között tartják számon. Költészetének eleganciája és ereje megnyerte az olasz irodalmi világ tetszését, amiért az elmúlt napokban Capri-díjjal jutalmazták. Ugyanezt a díjat a korábbi években már megkapta Milosz, Alberti, Walcott, Brodszkij és Jevtusenko is Ali Esber 1930-ban született egy kis szíriai faluban. Libanon után az ötvenes évektől kezdve az önkéntes száműzetést választotta. Jelenleg Párisban él. Capri szigetén a díj átvétele után interjú készített a költővel az Il Messaggero olasz napilap munkatársa Adonis kritikus az iszlámmal szemben, de a nyugati világot is bírálja amiatt, hogy nem keresi a párbeszédet.

A szíriai háború kapcsán, amelyet minden erejével ellenez a szíriai költő, az irodalmi Nobel-díj várományosa a következőket mondta.
Adunis: Én elvi okokból minden erőszakot és minden háborút elutasítok. Ma sokkal inkább, mint valaha, párbeszédre van szükség. Nem védem a szíriai rezsimet, amellyel nem értek egyet, ellene vagyok Asszad politikájának. De az ember azért van, hogy beszéljen, nem pedig azért, hogy gyilkoljon.

Kérdés: A Szentpétervári csúcstalálkozó eredménytelenül ért véget. Gondolom, hogy Ön a Szíriát védő Putyin oldalán áll?
Adunis: Putyinnak adok igazat, aki azt mondja, hogy nem tudni ki használt tömegpusztító fegyvereket.

Kérdés: Putyint igazából nem nevezhetjük a demokrácia bajnokának.
Adunis: Ez így van, de ebben az esetben neki van igaza.
Kérdés: A pacifista Obama elnök miért akarja ezt a háborút? 

Tovább a Vatikáni Rádió honlapján lehet olvasni

Nincsenek megjegyzések: