péntek, szeptember 06, 2013

Krisztus mellett a helyünk, hogy szolgáljunk - XVI. Benedek együtt misézett egykori növendékeivel

A napokban zajlik/ott (augusztus 31 - szeptember 3.) Castel Gandolfo-ban Joseph Ratzinger régi tanítványainak hagyományos éves találkozója.  
 
Az idei, 38. összejövetel címe: "Isten kérdése a szekularizáció hátterében". A témát Rémi Brague francia filozófus ihlette, aki tavaly nyerte el a Ratzinger-díjat teológiai munkásságáért. A Ratzinger Schülerkreis mintegy ötven tagjának az emeritus pápa múlt szombaton szentmisét mutatott be a vatikáni kormányzóság kápolnájában. Jelen volt többek között Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa.

Mindannyian szeretnénk megtalálni helyünket a világban. De hol van az igazi helyünk? XVI. Benedek homíliájában az evangéliumi szakaszról elmélkedett, amelyben Jézus arra szólít, hogy az utolsók között foglaljunk helyet. Így juthatunk el az igazi nagysághoz, Isten nagyságához, a szeretet nagyságához. Így lesz a jó helyből rossz, a rossz helyből jó; mint ahogy így lesznek az elsőkből utolsók, s az utolsókból elsők. Nekünk Krisztus mellett a helyünk, követnünk kell őt az alázat útján. Szolgálnunk kell és elvinni az emberekhez Isten ingyenes szeretetét. Erről nem szabad elfeledkeznünk akkor sem, amikor az igazságosság ügyéért harcolunk a világban - figyelmeztetett XVI. Benedek a "Ratzinger Schülerkreis" tagjainak bemutatott szentmisén.

(gá)

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...