Oldalak

hétfő, szeptember 23, 2013

Ferenc pápa: Nemet mondunk a fásultságra

Szeptember 22-én délután Cagliariban a pápa a kulturális élet képviselőivel találkozott a szardíniai pápai teológiai kar dísztermében. Köszönetét fejezte ki az intézmény oktatóinak, köztük a jezsuita atyáknak, akik nagylelkűen végzik értékes szolgálatukat.

A papjelöltek felkészítése továbbra is elsődleges célkitűzés, de nagyon fontos a világiak képzése is – fejtette ki Ferenc pápa. Akadémiai előadás helyett néhány megfontolását kívánta megosztani hallgatóságával, amelyek emberi és főpásztori tapasztalataiból fakadnak.

Az emmauszi tanítványok evangéliumi szakaszának egzisztenciális olvasatát elemezte, megadva a három kulcsszót: kiábrándultság, beletörődés és remény: Jézus két tanítványa irányt vesztett a Mester halála után. Ez a kiábrándultság jellemzi mai helyzetünket is a gazdasági-pénzügyi válság, valamint az ökológiai, oktatási, erkölcsi, emberi krízis miatt. Ez a válságnyugati világunkban a jelent és a jövőt, az emberi egzisztenciát is érinti; kiterjed az egész világra. „Amikor azt mondom, hogy válság, akkor nem tragédiára gondolok” – fogalmazott a Szentatya. A kínaiak kétféleképpen fejezik ki a válságot: az egyik veszélyt, a másik lehetőséget jelent...

Folytatás az alábbi linken 
Ferenc pápa: Nemet mondunk a fásultságra

Nincsenek megjegyzések: