vasárnap, szeptember 29, 2013

A kongói Angélique Namaika nővéré a 2013. évi Nansen-díj

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szeptember 17-én bejelentette, hogy a Nansen Menekültügyi Díj idei kitüntetettje egy kongói szerzetesnő, Angélique Namaika nővér, aki a Lord’s Resistance Army (LRA) áldozatául esett, nemi erőszakot és egyéb visszaéléseket túlélt nők százain segített eddig a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén lévő Dunguban és környékén.
 
Angélique Namaika nővér az általa alapított Reintegrációs és Fejlesztő Központban (Centre for Reintegration and Development) több mint kétezer olyan nő és lány életét segített újraépíteni, akik arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek az otthonukból, majd – a leggyakrabban a lázadó LRA tagjai – erőszakot követtek el rajtuk. Azok közül, akikről gondoskodott, sokan számolnak be emberrablásokról, rabszolgamunkáról, rendszeres verésről és gyilkosságokról, nemi erőszakról és más könyörtelen emberijog-sértésekről.
Angélique nővér egyenként foglalkozik a segítségre szoruló áldozatokkal, ami megkönnyíti a számukra, hogy felépüljenek az átélt traumából és lelki sérülésekből. Ez annál is fontosabb, mert az elszenvedett erőszak után ezeket a különösen sebezhetővé vált nőket és lányokat gyakran még a saját családjuk és közösségük is kiközösíti azért, ami történt velük. 

A folytatás itt érhető el

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...