szerda, április 10, 2013

Bergoglio-hatás: egyre több hívő a gyóntatófülkékben

Olasz plébánosok egybehangzóan állítják: Ferenc pápa szavainak hatására nőtt a templomba járók, és leginkább a gyónásra érkezők száma. 


Bergoglio-hatás – így nevezi a Vatican Insider az új pápa iránti hatalmas rokonszenv következményeit. Nagyon sokan mentek el a templomokba gyónni, mert megérintette őket Ferenc pápa tanítása az irgalomról és a megbocsátásról.

Paolo Padrini, Stazzano plébánosa szerint az újonnan érkező hívek gyakran idézik Ferenc pápát, aki azt kérte: engedjék, hogy Isten irgalma megérintse szívüket. Sok negyven év körüli felnőtt jött hozzá a nagyböjti napokban, akik az utóbbi egy-két évtizedben nem látogatták a plébániát. A fiatalokat pedig különösen megérintették a Szentatyának azok a szavai, amelyeket a fiatalkorúak börtönében mondott Isten simogató érintéséről.

Domenico Sirtori, egy Varese tartománybeli település plébánosa szintén azt hangsúlyozta, hogy a pápa szavai, gesztusai milyen mély nyomot hagynak az emberekben. Akik eddig távolinak érezték maguktól az Egyházat, most úgy érzik, mintha leomlott volna egy fal. Különösen sokan hivatkoztak nála a Szentatyának erre a mondatára: „Isten soha nem fárad bele, hogy megbocsásson nekünk, mi vagyunk azok, akik belefáradunk abba, hogy a megbocsátását kérjük.” Tetszett az embereknek, amikor megválasztásakor lehajolt előttük és imádságukat kérte. A fiatalok közül sokan utána jártak az interneten, hogy ki is ez az alig ismert ember, és nagyon meghatotta őket, hogy nemcsak beszél, hanem valóban látogatja és ismeri a szegényeket.

A Velence tartománybeli Sottomarina plébánosa is azt mesélte el, hogy az irgalmasságról mondott tanítás ösztönzött sokakat a gyónásra. Volt olyan hölgy, akinek nem hívő férje most mindenképpen el akar menni Rómába, hogy láthassa Bergoglio pápát. Alfonso Boscolo plébános úgy érzi, azért jönnek el sokan a templomba, mert megérezték, hogy Isten közel van az életükhöz, irgalmas hozzájuk. 

Forrás: Bonumtv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...