vasárnap, március 24, 2013

Ferenc pápa pénteken reggel misét mutatott be a vatikáni kertészek és köztisztasági dolgozók számára

A Szentatya jelenlegi lakhelyén a Szent Márta Házban található kápolnában mutatott be szentmisét közel 30 vatikáni alkalmazottnak, akik számára igazi meglepetés volt a pápa jelenléte. Nagy örömmel fogadták a Szentatya meghívását.

„Láthatatlanok vagyunk” – nyilatkozta Luciano Cecchetti, a vatikáni kertekért és a köztisztaságért felelős személy az alkalmazottak nevében. A Vatikánban mindennap ők biztosítják a tisztaságot, rendben tartják a Szent Péter teret, ápolják a növényeket, amelyek a kis államot a csodák kertjévé varázsolják. Tevékenységük elismeréseként hívta meg őket Ferenc pápa a péntek reggel 7 órai szentmisére a Szent Márta Házba.

„Nem mindennap történik meg, hogy a Szentatya előtt találjuk magunkat egy számunkra bemutatott szentmisén” – hangsúlyozta a vatikáni köztisztaság felelőse. „Körbenéztem és láttam, hogy mindannyian csillogó szemekkel távoztunk a nagyon egyszerű szertartásról, közvetlen kapcsolatot létesítve a néhány napja megválasztott pápával. Köszönetünket fejeztük ki a szertartás végén, amikor egyenként bemutattak minden alkalmazottat a Szentatyának. Mindannyiunkhoz volt egy jó szava. Mindenkitől kérte, hogy imádkozzon érte. Sokan, mivel kertészként dolgoznak, felajánlották, hogy látogassa meg a Vatikáni kerteket az ő kíséretükben, amelyre biccentett a fejével, nem mondott nemet – számolt be a találkozóról Luciano Cecchetti.

Rögtönzött homíliájában a pápa arról az evangéliumi részletről beszélt, amelyben a zsidók Jézus megkövezéséhez gyűjtenek köveket. „Ha nem nyitjuk meg szívünket, ha kőből van a szívünk, akkor készen állunk a kezünkben lévő kövek elhajítására. Ezért van szükség szívünk megnyitására a szeretet felé” – tanított a Szentatya. Majd szokásához hűen a pápa a szentmise végén leült az egyik utolsó padsorba a hívek közé egy rövid személyes imára.

Csütörtökön reggel Ferenc pápa a Szent Márta Ház alkalmazottjainak mutatott be szentmisét Lorenzo Baldisseri érsekkel, a Püspöki Kongregáció titkárával és Alfred Xuereb atyával. „Ez lehetőség a Szentatya számára, hogy találkozzon azokkal a személyekkel, akiket később nehezen láthat majd” – jegyezte meg P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő. 

Forrás: Vatikáni Rádió
(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...