Oldalak

csütörtök, március 07, 2013

Az ötödik evangélium, protekciósan

Tóth Vencel ofm a betlehemi Születés-bazilika kicsiny kapujában
Ötvenfős ferences zarándoklatot vezetett a Szentföldre Tóth Vencel magyar szentföldi biztos február 24. és március 3. között. A csoport tagjai nagyrészt ferences öregdiákok, ferences gimnazisták szülei, illetve ferences plébániák hívei voltak.

A magyarokat fogadta Artemio Vitores Gonzales, a szentföldi ferences kusztódia vikáriusa. A spanyol szerzetes, aki már négy évtizede él Jeruzsálemben, érdekfeszítő előadásában meggyőző érvekkel szólt a világ keresztényeinek Szentföld iránti kötelezettségeiről. Mint mondta, Jézus szülőföldje az ötödik evangélium, mindannyiunk hazája, anyaföldje, amelyért imádkoznunk kell, amelyet látogatnunk és segítenünk kell.

A latin egyházat tulajdonképpen a ferencesek jelentik a Szentföldön immár több mint hét évszázada. Sok száz éven át a barátokon kívül a szó szoros értelemben egyetlen római katolikus sem élt Palesztinában. Manapság a népesség két százaléka keresztény, ennek fele katolikus. Oktatásukról, munkalehetőségükről, megfelelő lakáskörülményeikről jelentős mértékben a ferencesek gondoskodnak, mégpedig a világ minden részéből érkező zarándokturizmus, illetve az idén éppen most vasárnap esedékes nagyböjti gyűjtés révén.

A kudarccal végződő keresztes háborúk korát követően a fegyvertelen ferences szerzetesek módszere: az ima, a szegények szolgálata, valamint a szent helyek megszerzésére, őrzésére, az ide érkező zarándokok fogadására irányuló tevékenységük eredményesnek bizonyult. Jelenleg a világ 34 országából mintegy háromszáz ferences szolgál a Szentföldön, és mindenhol ott vannak gyönyörű templomaikkal, kényelmes zarándokházaikkal és személyes varázsukkal, ahol Jézus egykor megfordult: Jeruzsálemben, Betlehemben, Názáretben, a Tábor hegyen, a  Genezáreti-tó környékén stb.

A magyar zarándokok lépten-nyomon találkozhattak velük. A ferences habitust viselő magyar zarándokvezetőt nagy szeretettel fogadták szentföldi rendtársai, és ennek köszönhetően olyan helyekre is bejutottak a csoport tagjai, ami nem mindenkinek adatik meg. Például az Agónia-bazilika mellett lévő Getszemáni kertben megtapogathatták az évezredes, ma is élő olajfák törzsét, melyeket nagy valószínűséggel már Jézus is láthatott.

Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont
Budapest

Nincsenek megjegyzések: