szerda, március 06, 2013

Az élet mindenütt lüktet, ha vállaljuk - Interjú Brückner Ákos ciszterci szerzetessel

Interjú Brückner Ákos ciszterci szerzetessel, aki február 3-án ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját, és idén június 24-én lesz nyolcvan éves.


Már gyerekkorában arról álmodott, hogy pap lesz – mondta el a Magyar Kurírnak Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes, aki február 3-án ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját, és idén június 24-én lesz nyolcvan éves. Brückner Ákos előd több mint húsz évig volt a budai ciszterciek meghatározó alakja, 2011 óta Székesfehérváron szolgál. Őt kérdeztük papságáról és életéről.

1963-ban szentelték föl, nehéz idők voltak akkor, miért ment papnak?
Tulajdonképpen mindig nehéz idők vannak, de ugyanakkor a nehézségek között, fölött elárad Isten áldása, mert Isten túláradóan szeret minket. Igazán azt hiszem, azt remélem, hogy ezért szenteltek pappá. Szent Benedek regulája szerint már a szerzetesnek is, hát még a papnak az a kulcskérdése, hogy valóban az Istent keresi-e. Szent Ágostonnal szeretem mondani, hogy az Istent és az embert akartam mindig is megismerni, semmi mást, semmi többet. Mindenesetre akkor kell odaadónak lennünk, kilépnünk, amikor a helyzet nehéz, amikor árulás lenne behúzott nyakkal, a zárt szoba fala mellett dideregni. 

A folytatás itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...