szerda, december 13, 2023

Advent 2. hete, szerda

Szentírási rész: Mt 11,28-30 
 
A mai evangéliumi szakaszban Jézus buzdítást intéz a megfáradt és a megterhelt emberekhez. „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket!” Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem… mert az én igám édes, és az én terhem könnyű” (Mt 11,28-30).
Az édes és könnyű iga a Jézus értelmezésében bemutatott isteni törvény, sőt életszabály. A rabbik igája helyett Jézus a sajátját ajánlja. Jézushoz menni annyi, mint nyomába szegődni és ezt követően iskolájába lépni. Nem csupán arra szólítja hallgatóit, hogy csatlakozzanak csoportjához, hanem hogy ragaszkodjanak életeszményéhez is. Ő elutasítja a farizeusok szőrszálhasogató előírásait, s az isteni törvény lényegét a lélek szelídségében és a szív alázatában jelöli meg. Lélekben szelíd vagy alázatos szívű az az ember, aki üdvösségét illetően lemond szűklátókörű emberi elképzeléseiről, és azonosul Isten elgondolásával. Azaz, előbb Isten országát keresi, és erős hittel vallja, hogy a többi – ami szükséges a megélhetéshez –, mind hozzá adatik. A Jézus által kínált iga könnyű és megnyugvást ígér: könnyű, mert Jézus segít hordozásában, s megnyugvást hoz, mert megszabadít a bűntől és az örök halál félelmétől.
Jézus csak olyan terhet rak mások vállára, amelyet korábban ő maga is hordozott. Ő hősiesen végigjárta a jó utat, mielőtt ezt másoknak ajánlotta volna. Földi tartózkodása folyamán sok más emberhez hasonlóan ő is szegény és szolgai körülmények között élte életét. Nem kell tehát attól félni, hogy erőinket meghaladó terheket rak a mi vállunkra.
A mai szentmisén arra kérjük Istent, szabadítson meg bennünket a farizeusi lelkület igájától, hogy a Jézusban megfogalmazódó isteni törvényt követve vallásos életünk terhe édes és könnyű igává változhasson.
+++
Forduljunk bizalommal Krisztus Urunkhoz, aki édes igát és könnyű terhet kínál övéinek!
1. Add meg, Urunk, tieidnek, hogy nálad mindig békét találjanak, és embertársaikat is elvezessék hozzád!
2. Ne engedd, Urunk, hogy a világ szerencsésebb felén élők pazarlásának következményei a szegényebb népeket terheljék!
3. Segítsd híveidet, hogy jelenlétük áldás legyen családtagjaik, munkatársaik és többi embertársuk számára!
4. Mutass utat, Urunk, mindazoknak, akik megtorpantak életútjukon.
5. Önts új erőt és reménységet a betegek és haldoklók szívébe, és áldd meg őket kereszthordozásukért!
Mert te jóságosan elébe sietsz a téged keresőknek. Ezért magasztalunk és áldunk mindörökkön örökké. Ámen.

Nincsenek megjegyzések: