szombat, december 24, 2022

Plébánia templom: tető felújítás, ereszcsatorna, esővíz levezetés…

Évekre visszamenőleg probléma volt az Esztelneki plébánia templomtető esővíz levezetésével, ugyanis az idő vasfoga nagyon kikezdte és helyenként meg is „őrölte” az ereszcsatorna hálózatát. Így a víz sok helyen a templom falán folyt le, ezáltal súlyosan károsítva a falakat is. 

Ez év őszén a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően, ami a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-én keresztül jutott el hozzánk, sikerült ezt a problémát kiküszöbölni, egy új ereszcsatorna hálózat kiépítésével.

Amúgy, szintén a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően, ami a Teleki László Alapítvány által jutott el hozzánk, ez év nyarán sikerült a teljes tetőszerkezet meghibásodott, sérült részeit kijavítani és a tetőt, a régi cserepeket letisztítva, kiegészítve, újra fedni. 

Mindkét támogatásért hálás köszönet!

Természetesen mind a templom tetőfelújításának, mind pedig az ereszcsatorna hálózat újba tételénél az egyik legfontosabb szempontja a műemlékvédelmi szabályokhoz való igazodás volt. 

A plébánia templom műemlék lévén, ezért a tetőfelújítási és ereszcsatorna kicserélési munkálatai a szakember által kidolgozott terv alapján és az ehhez szükséges engedélyek beszerzése után történt. Így az elvégzett munkálatok megfelelnek az esztétikai feltételeknek és a műemléki előírásoknak. 

Reméljük, hogy Isten segítségével, jóakaratú- és szándékú emberek összefogásával és intézmények támogatásával sikerül majd a templom belsőjét, külsőjét és az azt körülvevő falat is felújítani, annál is inkább, hogy az ehhez szükséges felújítási terv is kész és a szükséges engedélyek is megvannak.

fr. Szilveszter ofm 






Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...