péntek, december 30, 2022

Megújult a kolostor kápolnája

Az esztelneki ferences kolostor felújításának céljával 2015-ben uniós pályázati kérelmet adtunk le a Gyulafehérvár-i regionális vidékfejlesztési irodába. A pályázati szerződést 2017 májusába írhattuk alá. Viszont a tényleges kivitelezés csak 2018 október 31-én kezdődhetett el. Menet közben óriási drágulásoknak lehettünk a tanúi mind az építőanyag, mind pedig az órabér terén. Ennek köszönhetően, mivel a megnyert uniós pályázat összegéből nem tudtuk kivitelezni az eredeti tervet, ezért arra kényszerültünk, hogy átgondoljuk, módosítsuk a felújítási terveket.
Végül is a pályázatból fedezhető munkálatok 2021 februárjában fejeződtek be és ennek az átadása, átvétele áprilisban történt meg. 

Az Uniós pályázatból sajnos a kezdeti tervnek körülbelül kétharmadát tudtuk kivitelezni. Amit ezen felül még a tervből megtudtunk valósítani, azt Magyarország Kormányának, a Kovászna Megye Tanácsának és a helyi Önkormányzat időnkénti adományának, illetve ismerős személyeknek, szponzoroknak köszönhetjük. 

Az uniós pályázaton kívüli megvalósításaink közé tartozik a kolostor kápolnájának a felújítása és annak vérkeringésébe való visszaállítása. 2022 őszén, a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően, ami a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-én keresztül jutott el hozzánk, sikerült kiviteleznünk a munkálatokat, amiért ez alkalommal is hálás köszönetet mondunk. Számunkra, szerzetesek számára, nagy öröm, hogy kolostorunk „szíve” újra dobog, hogy újra van, ahova naponta többször is összejönnünk közösségi és személyes imádságainkat végezni. De nem csak nekünk öröm ez, hanem az ide betérő, elcsendesedni vágyóknak, a lelkigyakorlatozóknak és vendégeinknek is az.
Hiszen a szépen felújított külső és belső falak, ajtók, ablakok, az Esztelneki Madonnát, a Szent György vértanút, Szent Ferenc atyánkat és Szent Antalt ábrázoló vitráliák a kápolnának egyfajta misztikus légkört kölcsönöznek, és alkalmas teret biztosítanak az elcsendesedésre és az Oltáriszentségben köztünk élő Krisztus imádására…

Reméljük, hogy Isten segítségével, jóakaratú, jó szándékú emberek összefogásával (például a 3,5% adományozásával is), cégek és intézmények támogatásával sikerül majd a még hátra lévő munkálatokat, mint amilyen a kolostor eredeti ebédlőjének a felújítása, a kolostor körüli terület rendezés, vízlevezetés és a tűzvész által 1921-ben elpusztult templom alaprajzának a feltárást is elvégeznünk.
Addig is Isten fizesse az eddigi pozitív hozzáállást, a lelki, erkölcsi és anyagi támogatást. 

fr. Szilveszter ofm 








Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...