péntek, szeptember 09, 2022

Bibliai tanácsadás, párkapcsolatban haladóknak – Imre atya írása

Aki valamilyen téren tanácsot akar adni, annak vagy a témával kapcsolatos személyes tapasztalattal, vagy pedig a téma terén szerzett életbölcsességgel kell rendelkeznie. Meg kell vallanom, hogy a házasság területén, amellyel kapcsolatban most pár tanácsot szeretnék adni férfitestvéreimnek, tapasztalattal nem rendelkezem. Életbölcsességem a házasság területén viszont annyiban mégis csak van, amennyiben az elmúlt papi éveim alatt megszámlálhatatlan barátom vagy hívem osztotta meg velem, ezzel kapcsolatos örömeit és gondjait. Nem is beszélve arról a rengeteg könyvről és cikkről, amelyet a házassággal kapcsolatban olvastam.
Mivel ezek többségének a hívő ember szemszögéből nézve az a mankója, hogy a természetfelettit legtöbbször teljesen figyelmen kívül hagyják, én most – Leslie White antropológus nyomán – inkább erre a természetfelettire szeretném helyezni a hangsúlyt, hisz hitünk szerint a házasság elején Isten áll! Ő az, aki a párok egymás iránti szerelmét a maga Szeretetének tűzével lángra gyújtja. Kézenfekvő tehát az is, hogy ezt a házastársi szeretetet a kiszáradástól és a felszínességtől megvédeni igyekszik. Aki házastársát tisztán, őszintén és egyre jobban akarja szeretni, az törekvésében – az emberi tudomány vívmányain túl – mindig is számíthat Isten támogató szeretetére is.

Lássuk hát, mit olvashatunk ki a házastársi szeretettel kapcsolatban Isten Szavából, a Szentírásból?
A Szentírás azt mondja, hogy a férjnek úgy kell szeretnie a feleségét, mint ahogyan Krisztus szerette az Ő Egyházát (vö. Efezusi levél 5,25).

Lehetséges-e ez? Igen!
Hogyan lehetséges? Én hat biztos módszert találtam a Szentírásban!

1. Ha mindig tisztelettel vagy házastársad iránt
Amikor Szent Péter apostol a házasságról ír, akkor első levelének 3. fejezetében ezeket olvashatjuk tőle: „Hasonlóképpen, ti férjek, megértően éljetek együtt az asszonyokkal...; adjátok meg nekik a tiszteletet...“ (1 Pt 3,7)
Ha tehát azt szeretnéd, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, először is tiszteld házastársadat! A kölcsönös tisztelet minden jó emberi kapcsolat alappillére. A házasságé különösképpen. Annyira fontos, hogy ha elhanyagoljátok, akkor a közös imátok ereje is megbicsaklik és hatástalan marad.
A hitvestárs iránti tiszteletet sokféleképpen lehet és kell kimutatni: tekintettel kell lenned házastársad gyengéire; el kell ismerned különleges kiválóságait és értékeit; segítened kell neki mindenben, amikor és ahol csak lehet, de különösen akkor, ha szüksége van a segítségedre.

2. Ha kedves vagy hozzá
Ha azt szeretnéd, másodszor, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, légy kedves házastársadhoz!
Szent Pál is nagyon gyakran ír a keresztények Istennek tetsző házasságról. A Kolosszeieknek írt levelének 3. fejezetében például ezeket olvassuk tőle: „Férfiak, szeressétek feleségeteket, s ne bánjatok durván velük.” (Kol 3,19)
Az Apostol szerint egy férfinak nem csak tisztelettel kell lennie házastársa iránt, hanem barátságosan, szeretettel, gyengéden és kedvesen kell bánnia vele! Aki igazán akarja szeretni hitvestársát, annak óvakodnia kell a szívtelen keménység minden megnyilvánulásától: a dühös pillantástól épp úgy, mint az ingerlékenység minden formájától (harag, kioktatás, szidalmazás, veszekedés), illetve a tiszteletlen és megalázó hangnemtől... Röviden: mindattól, ami ellenségeskedést és szeretetetlenséget szül.
Kétségtelen, hogy mindnyájunknak vannak rossz napjai, de bármit is élsz át, ne vezesd le haragodat hitvestársadon, akit Isten társadul melléd adott. Gondolj gyakran arra, hogy ő nem csak legértékesebb ajándéka az életednek, de épp úgy Isten kedves gyermeke, mint te, és ő is hozzád hasonlóan vágyakozik a boldogság után.  Ne szomorítsd hát meg! Légy kedves hozzá!

3. Ha gyakran érezteted vele, hogy csak ő létezik a számodra
Ha azt szeretnéd, harmadszor, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, éreztesd gyakran házastársaddal, hogy csak ő létezik számodra! Senki más nő!
A Példabeszédek könyve is értékes tanácsokat tartogat a házastársakkal kapcsolatban. A jó házasság egyik feltételeként ezt ajánlja: „Miért kellene, fiam, más nőbe bolondulnod, idegen nő testét ölelgetned?” (Péld 5,20)
Ki tagadná, hogy modern világunk is tele van kísértésekkel. Egyik fajtájuk épp a férfi-nő tiszta kapcsolatát kezdi ki. Neked, aki már megtaláltad életed párját, Isten azt akarja a fenti tanáccsal mondani, hogy csak őrá összpontosíts! Ne engedd, hogy eltereljék róla gondolataidat a más nőkkel kapcsolatos kísértések. Ha ugyanis elkezdesz más nőket nézegetni, lassan vonzódni kezdesz irántuk, és közben észre sem veszed, hogy ezzel már a bűn útjára térsz. Az pedig megterheli, szakítópróba elé állítja a házastársi kapcsolatodat, sőt, előbb-utóbb eltávolít a házastársadtól.
Istenem, milyen erős lehetne a házastársi kapcsolatod köteléke, ha a látszólag ártalmatlan, valójában azonban veszélyes flörtökre fecsérelt energiáidat és képzelt érzelmeidet házastársadra és a kapcsolatotok elmélyítésére fordítanád!

4. Ha gyakran megdicséred őt
Ha azt szeretnéd, negyedszer, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, dicsérd meg gyakran házastársadat!
Ezzel kapcsolatosan még egy érdekes idézetet találtam a Példabeszédek könyvében, amely alkalmas lehet arra, hogy a boldog házasság alapját megteremtse, vagy ha már meg van, akkor azt megerősítse. Így szól: „Kiállnak fiai (az asszonynak), s boldognak hirdetik, a férje is fölkel és dicséri...” (Péld 31,28)
A Szentírás azt akarja ezzel mondani, hogy a férfinak sokra kell értékelnie házastársát. Nem szabad őt „természetes tulajdonának” tekintenie. A házastárs mindig egy meg-nem-érdemelt ajándék! Tehát dicsérnie kell őt! Dicsérnie nem csak azért, amit jól csinál, vagy ahogyan kinéz, hanem azért, és talán legfőképp azért, amit nap, mint nap nyújt: dicsérni kell törődését, gondoskodását, fáradozását, áldozatait, szeretetét. Ha egy feleséget a férje nem becsül, az elkedvetleníti, lehangolja, boldogtalanná teszi őt, és aláássa önbecsülését.
A feleség legtöbbször csupán egy köszönő és elismerő szót akar hallani. Ebből ő kiérzi, hogy férje értékeli és nagyrabecsüli őt. Házastársadat, akivel Isten egybekötötte életedet, boldoggá teszi, ha értékeled őt, és boldogsága – meglátod – visszahárul rád!
 
5. Ha minden körülmények között hű maradsz hozzá
Ha azt szeretnéd, ötödször, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, maradj hű házastársadhoz!
A Zsidó levélben ezt olvasom: „A házasságot mindenki tartsa tiszteletben, házaséletetek legyen tiszta (azaz: hű).” (Zsid 13,4)
Isten azt akarja, mondja a szent Szerző, hogy hűséggel pecsételd meg azt a kapcsolatot, amely házastársaddal összeköt. Nem hiába védi a Szentírás a tiszta házasságot már a kéjes tekintetetektől is, és mondja azok elkövetőjét házasságtörőnek (Mt 5,28). Tiszteld meg tehát házastársadat, akivel Isten testileg, lelkileg és érzelmileg összekötött azzal, hogy hű maradsz hozzá! Ha férfiként egy másik nőre veted szemedet, azzal nem csak tönkreteszed Isten akarta tiszta, szent kapcsolatodat a házastársaddal, de Isten akaratát is elhomályosítod önmagadban. Más dolgokban sem fogod felismerni!
Amikor házastársadat hűséggel tiszteled meg, magadat is megjutalmazod: osztályrészed lesz egy olyan tiszta, boldog szerelem, amelyet sokan mások soha nem fognak megtapasztalni.

6. Ha számodra mindig ő az első (és az egyetlen)
Végül, ha azt szeretnéd, hogy a házastársi szeretetet ne kopjék meg bennetek, éreztesd gyakran házastársaddal, hogy számodra ő az első (és az egyetlen)!
Ezzel kapcsolatos idézetemet a Teremtés könyvéből veszem, amely az ember teremtése kapcsán a házasságról is beszél, és amikor a férfi számára társul megteremtette az asszonyt, így szól: „Ezért az ember elhagyja apját és anyját, és feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy test lesz.” (Ter 2,24)
A Szentírás fenti szavai azt sugallják, hogy a keresztény férj úgy szereti helyesen feleségét, ha mindig kiemeli őt. Nem bálványozza ugyan, de nem is hanyagolja el! Nem állítja a többivel egy sorba, vagy mások mögé! Noha nem csak a felesége az egyetlen ember, akit szeret és szolgál, de ő az egyedüli, akit különleges módon mások fölé helyez. Miután egy keresztény férfi megházasodik, megváltozik a szüleivel és a barátaival való kapcsolata. Ezen túl a velük való kapcsolat – a feleségével való különleges életszövetség miatt – a második helyre szorul vissza.
A jó keresztény férj szívében különleges hely csak a feleség számára van! Csakis vele van olyan különleges érzelmi színt, amelyen ők ketten – férj és feleség – egyesülhetnek!

Szeretheti-e a férj úgy a feleségét, ahogyan Krisztus szereti az Egyházát? Igen. Szerintem ennek a hat szentírási idézetnek a mentén kellene megpróbálnia!
Isten segíteni fog neki ebben a törekvésében.
Aki ugyanis házastársát tisztán, őszintén és egyre jobban akarja szeretni, az törekvésében – az emberi tudomány vívmányain túl – mindig számíthat Isten támogató szeretetére is.

Imre atya
Kaplony, 2022-08-15.

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...