péntek, július 15, 2022

Régizene koncert keretében Mária áhítat a tűzből megmenekült Esztelneki Madonna 100-ik jubileumi évében

Július 9 és17 között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ehhez kapcsolódva, a jövő vasárnap (júl. 17), a 11 órás szentmise után, 12 órától a Nagykárolyi CARMINA RENASCENTIA régizene együttes koncertjére kerül sor az Esztelneki ferences templomban: „Mária áhítat, a tűzből megmenekült Esztelneki Madonna 100-ik jubileumi évében” - címmel.  Mindenkit szeretettel hívunk és várunk, nemcsak Esztelnekről, hanem a közeli és távoli településekről is.

***
A nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes 2012-ben alakult.

Folytatója egy több mint 40 éves régizenei szellemi műhelymunkának. Tagjai mind tevékenyen részt vesznek az erdélyi régizene-mozgalom fejlődésében, életében.
Főként 16. és 17. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai egyházi és világi zenét szólaltatnak meg korabeli hangszereken. Feladatuknak tekintik egy olyan zenei híd kialakítását, amely a mai modern zenei ízlésvilághoz közelebb hozza, előadásmódja által élővé varázsolja a hazai és nyugati kiadványokban fellelhető hangszeres és énekelt muzsikát. 

Az együttes 1980 óta állandó meghívottja a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, és több alkalommal, örömmel zenélt az esztelneki ferences kolostor templomában. Ezúttal “virág-muzsikát” hoznak.
A reneszánsz műveltség részét képezte a virágnyelv ismerete és használata. A 16.-17. századi zeneirodalom bővelkedik olyan énekelt és hangszeres muzsikában, amely akár a szöveg jelzős szerkezeteiben, akár a mű címjelzésében virágszimbolikát hordoz. Műsorunkban ilyen dallamokból válogattunk. A latin nyelvű Mária-himnuszokban ”tiszta fehér liliom, William Brade táncdarabjainak címjelzéseiben “ bőségesen illatozó violák” és “körömvirágocskák” szerepelnek.” Idén 10 éve, hogy Deák Endre nincs már közöttünk. Az ő emlékére szólal meg az a két általa feldolgozott virágének, amelyeket barátja Babrik József szerzett.

 


Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...