hétfő, május 30, 2022

Folytattuk a felújítási munkálatokat a Megyei Tanács támogatásával

Az Esztelnek-i Ferences Kolostor felújításával kapcsolatos uniós pályázati kérelmünket 2015-ben adtuk le és a jóváhagyása után, 2017 májusában aláírtuk Gyulafehérváron a pályázati szerződést, ami 2020 májusát jelölte meg a pályázattal kapcsolatos munkálatok befejezése és elszámolása végső dátumaként.

Különböző okok és tényezők miatt a határidőt nem sikerült tartani, ugyanis a tényleges munkálatok csak 2018. október 31-én kezdődhettek el és 2021 februárjában fejeződtek be, de már nem az eredeti, hanem a  módosított (összezsugorított) terv szerint. Vagyis a teljes tervet nem sikerült egészen megvalósítani. Pénzhiány (fizetések duplájára emelkedése az építőiparban és az építkezési anyagok folyamatos drágulás…) miatt, szinte teljes egészében csak a kolostor főszárnyát sikerült befejezni. Bár, rajtunk kívül álló ok miatt, itt is elmaradt a főhomlokzat rendbetétele, annak ellenére, hogy megvalósulhatott volna…

Pénzhiány miatt a nagy tervből hátra maradt az újonnan épített konferenciaterem befejezése, a kolostor derékszögű kőfalának a felújítása a régi kolostor külön álló boltíves nagytermével együtt, amit jelenleg pinceként használunk, illetve az eső és talajvíz elvezetése, az épület körüli terület rendezése, valamint az 1921-ben leéget templom fundamentumának feltárása, láthatóvá tétele. Ezeket a munkálatokat csak részekre bontva végezhetjük, ahogy sikerül pénzbeli fedezetet találni rájuk.

2021-ben a Kovászna Megyei Tanács és az Esztelneki Önkormányzat közös támogatásának jóvoltából sikerült a konferencia terem munkálatait befejezni. 


Idén, 2022-ben, a hozzátartozó kisterem (hittanterem) mennyezetét szigeteltük és a falait tettük rendbe a Kovászna Megyei Tanács támogatásának köszönhetően is. Ha összegyűl a szükséges anyagi fedezet, akkor majd folytatnunk kell a padló lekövezésével, a kisteremben és a két terem előtti lefedő részével, illetve a kézmosók és illemhelyek elkészítésével. 

Ez alkalommal szeretnék hálás köszönetet mondani a Kovászna Megyei Tanács idei (2022), nélkülözhetetlen támogatásért. 

Kakucs Béla, fr. Szilveszter ofm 

Nincsenek megjegyzések:

Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok - Húsvét 5. vasárnapja

Kép forrás helye itt érhető el Az imént felolvasott evangéliumi szakaszban mondja Jézus: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves...