hétfő, december 20, 2021

Esztelneki Ferences Plébánia Hirdetése - Advent negyedik vasárnapja (Dec. 19.)

A jövő heti liturgikus program:
-    A ferences templomban Hétfőn és kedden reggel ½ 7-től lesz,
-    Szerdán reggel ½ 7-kor a plébánia templomban tartjuk az utolsó korai szentmisét az idén. 

*** Karácsony szent ünnepére készülőben: december 22-én, szerdán délután 4 órától 6 óráig a ferences templomban szentgyónási lehetőséget biztosítunk azok számára, akik lelkileg megtisztulva akarnak rész venni az ünnepi szentmiséken. Kérjük, hogy aki az ünnepekre szentgyónást szeretne végezni az éljen ezzel a lehetőséggel és ne hagyja az ünnepi szentmisék előtti utolsó 5 percre. 

*** December 23-án, csütörtökön lesz 100 éve annak, hogy tűzvész martaléka lett az Esztelneki Ferences Kolostor és templom. A kolostor Domus históriájában azt olvassuk, hogy bár olyan nagy volt a tűz, hogy a harangok megolvadtak és lefolytak a toronyból, mégis a templomban épen maradt az 1750-ben fából faragott Esztelneki Madonna szobra, ami ma Futásfalván látható. Ennek a kegyszobornak a másolatát szerettük volna elkészíttetni az évfordulóra, de sajnos a fafaragónak sok munkája lévén nem tudta vállalni az idénre, csak a jövő év első felére. Ehhez kértük és kérjük a kedves testvérek anyagi támogatását. Az előző héten 1050 lej gyűlt össze a korábbi 2200 és az azt megelőző 5070 lejhez és 50 Euróhoz. Isten fizesse. 

*** Az újjáéledés emlékére meghirdetjük az „Esztelneki Madonna jubileumi évét”. Ennek keretében a plébánia híveinek hitéletét megújító lelki programokat, gyakorlatokat szervezünk az Esztelneki Madonna égisze alatt. Az egyik ilyen program természetesen a kegyszobor másolatának a megáldása lesz. A jubileumi év december 23-án, csütörtökön a ferences templomban 17,00 órakor kezdődő ünnepi szentmisével veszi kezdetét. Ennek főcelebránsa Urbán Erik, érseki helynök, az Erdélyi Ferences Rendtartomány vezetője lesz. Ezen alkalommal a rendház kápolnájában elhelyezésre kerül az Oltáriszentség, amelyet a szentmise után körmenetelileg viszünk fel a kolostorba és megáldjuk a kápolna liturgikus bútorzatát. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk e rendkívüli eseményre. Aki teheti, hozzon magával gyertyát, mert a körmenetre az est beállta után kerül sor. 

*** December 24-én, pénteken, Karácsony előestéjén, este 7 órakor lesz szentmise a plébánia templomban és 9 órakor a ferences templomban. Mindkét templomban a szentmise előtt egy fél órával az iskolás gyerekek pásztorjátékot adnak elő. 

*** Karácsony első napján (dec. 25.) és Szent Család vasárnapján (dec. 26.) ünnepi sorrendbe lesznek a szentmisék: délelőtt ½ 10-től a plébánia templomban, 11 órától a ferences templomban és délután ½ 1-től a kurtapataki templomban. 

*** Már előre hirdetjük, hogy a házszentelésekben annyi változás lesz, hogy a két ünnep közt tartjuk és nem két nap, hanem három nap fogunk járni. Reméljük, hogy a két ünnepközt minél több személlyel találkozhatunk és az iskolás gyerekeket is még otthon találjuk. Minden nap körülbelül 100 házhoz, családhoz szeretnénk eljutni. Alsó Esztelneken dec. 27-én, hétfőn, Esztelnek középső részén dec. 28-án, kedden, és Esztelnek felső részén dec. 30-án, csütörtökön lesz. Kurtapatakon január 3-án, hétfőn megyünk házat szentelni. Mind a négy nap reggel 9 órakor kezdünk. 

*** Szentcsalád vasárnapján:
de. ½ 10 – a plébánia templomban az egyházközség családjaiért és egyedül álló illetve özvegy tagjaiért ajánljuk fel a szentmisét. *** de 11 - a Ferences templom *** du. ½ 1 - Kurtapatak 

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...