hétfő, február 24, 2020

Ferences templom hirdetése - Esztelnek: Évközi 7. vasárnap

1. A Budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszusra készülőben egyházmegyénk főesperesi kerületeiben vándor monstranciák, szentségtartók járnak körbe, egy-egy hetet időzve az egyes templomokban. Hozzánk Bélafalváról érkezett és a jövő vasárnap a plébánia templomba visszük át ünnepélyes körmenettel. Örvendenék ha minél többen jönnének, hogy így is kifejezésre juttassuk az Oltáriszentségbe vetett hitünket. 
Törekedjünk mindannyian élni a rendkívüli alkalommal és lehetőséggel, hisz van amiért imádkoznunk az Úrhoz és van amiért hálát adnunk az Úrnak. Legyen a heti szentségimádás és a körmenet Esztelnek község minden egyes lakójának lelki és fizikai megújulását szolgáló áldozathozatal.

2. Ma délután 4 órától kiteszem az oltáriszentséget 5 óráig csendes imádásra. Aki teheti jöjjön, hogy imádjuk együtt csendben az Urat. Szentségi áldással fejezzük be imádásunkat.

3. A héten minden nap délután 5 órától lesz a szentmise és utána csendes szentségimádást tartunk kivéve a csütörtököt és a pénteket. Csütörtökön az 5 órás ünnepi szentmise után ünnepélyes szentségimádást végzünk. Az ünnepi szentmisét és szentbeszédet Bartos Károly szászfalusi plébános úr végzi. Pénteken pedig a szent mise után végezzük el a keresztúti ájtatosságot.

4. Szerdán hamvazó szerda, és ezzel elkezdődik a húsvéti előkészület, a nagyböjti szentidő. Hamvazószerda szigorú böjti nap, ez azt jelenti, hogy 14 és 60 év közötti személyeknek ezen a napon 3-szor szabad étkezni, de csak egyszer jóllakni, s tartózkodni a hús eledeltől. A szentmise délután 5-től lesz.

5. Ne feledjük, hogy a Nagyböjt az év legcsendesebb időszaka az öntudatos hívő keresztény ember számára, amikor többet foglalkozunk lelkünkkel és törekszünk elmélyíteni kapcsolatunkat Istennel, a bűnbánat segítségével a lelki megújulás útját járva. Éppen ezért az Úr Jézus iránti szeretetből, aki értünk hordozta a keresztet és áldozta életét a keresztfán, tegyünk jó elhatározást. Fogadjuk meg most a nagyböjt kezdetén, hogy ebben az időszakban tudatosan kerülni fogjuk a zajos mulatságokat, hangos szórakozásokat és igyekezünk minél több önmegtagadást, lemondást hozni és gyakorolni a szeretet cselekedeteit, elsősorban a szegények, az elhagyottak, az idősek és betegek támogatásával. Mindezt pedig tegyük egyénileg is, de a családdal közösen is.

6. Nagyböjt folyamán minden pénteken lesz keresztúti ájtatosság délután ½ 5-től, és 5 órától szentmise. E hét péntek kivételt jelent, mert a szentmise után fogjuk végezni.

7. Idén is megszervezzük a házaspárok nagyböjti zarándoklatát, amire március 21-én kerül sor. Reggel ½ 8-kor lesz az indulás Csíkszeredába, a Szent József püspöki kápolnába, ahol 9-től szentgyónási lehetőség lesz, majd 10 órától püspöki szentmise, szentbeszéddel. A szentmise után keresztúti ájtatosság a Jézus hágóján, majd ebéd a Jakab Antal tanulmányi házban és azt követően hazaindulás. Iratkozni az autóbuszra a házaspároknak a keresztes üzletben lehet.

8. Az idei évben adójuknak 3,5%-val támogathatják az esztelneki ferences templomot és kolostort, illetve az itt zajló tevékenységeket. Az ehhez szükséges nyomtatványokat a sekrestyében, illetve a Keresztes üzletben tölthetik ki, illetve az ehez szükséges adatokat a Szilveszter Barát Blogján is megtalálhatják. Az elmúlt évi adományukat Isten fizesse!

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...