hétfő, június 03, 2019

Esztelneken is zöldellnek Ferenc pápa ajándékai

2019. június 2-án, az esztelneki ferences templomban bemutatott ünnepi szentmise után került sor, a szent atya, Ferenc pápa erdélyi (Marosvásárhely – Csíkszereda útszakaszon) és csíksomlyói látogatásának emlékére emlékeztető fák ültetésére a hívek jelenlétében. 

A ferences templom árnyékában, a Lourdes-i barlang közelében, a Szűzanya oltalma alatt álló területen a „Járjunk együtt” jeligéből kiindulva, az összefogás jegyében három ezüstfenyőt ültettünk. Egyet a helyi Nagy Mózes általános iskola nevében, az iskola igazgatója, az esztelneki község nevében, a polgármester úr és a ferences templom közösségének nevében, a templomigazgató a templomi közösség tagjainak segítségével. 

A rövid szertartás keretében elhangzott egy rövid részlet Ferenc pápa „Laudato sí” kezdetű enciklikájából, mely a teremtett világ védelmének fontosságára hívja fel a figyelmünket. „Mindnyájan együttműködhetünk Isten eszközeként a teremtés gondozásában, mindenki a maga kultúrája és tapasztalata szerint, saját kezdeményezéseivel és képességeivel”(Ferenc pápa).

Ezek a fák emlékeztessenek bennünket és az utánunk jövőket a Szentatya által is szorgalmazott teremtett világ védelmére, az összefogásra, a hitben, reményben és szeretetben való együtt járásra, illetve a Ferenc pápa június elsejei, nagy történelmi jelentőséggel bíró Erdélyben és Csíksomlyón tett látogatására, s az általa bemutatott emlékezetes szentmise áldozatra, amelyen mi is részt vehetünk Isten segítségével. 

Szertartásunkat közös imával, a pápai himnusz és nemzeti imánk eléneklésével fejeztük be. 

+++

„Istenünk, áldd meg szentatyánkat, Ferenc pápát, kísérd áldásoddal püspökeinket, papjainkat, szerzeteseinket és egész hívő népedet!”Ámen! 

fr. Szilveszter ofm 


Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...