hétfő, február 18, 2019

Ajutorul tău este important pentru reabilitarea Mănăstirii franciscane din Estelnic!

Localitatea estelnic este așezată într-un cadru natural mirific, în partea nord-vestică a Județului Covasna, la 16 km de Târgu-Secuiesc, în curbura Carpaților Meridionali. Una din primele documentări istorice apare  în Analele Papale deja în anul 1332. 

Mănăstirea Franciscană –avându-l drept protector ceresc pe Sfântul Martir Gheorghe- joacă un rol important încă din anul 1690 în dezvoltarea culturală și religioasă a aceastei zone geografice. Aici primește loc o școală cu internat, ai căror elevi au înființat și primul teatru din regiune. Istoricul franciscan P. Gyorgy Jozsef, în opera sa „Viața și activitatea franciscanilor din Ardeal”, aduce la cunoștința cititorilor că, din anul 1721, "până în cele mai noi timpuri (aproximativ 200 de ani)", Mănăstirea Franciscană din Estelnic, a jucat un rol important în educarea noilor generații de călugări: aici se făcea pentru o perioadă noviciatul franciscanilor, și tot aici se studia filosofia în cadrul Teologiei Franciscane. Pe de altă parte consemnările din ”Historia Domus”, Mănăstirea era un loc de refugiu căutat de pelerini în fiecare primă duminică a lunii, mai ales datorită Statuetei Sfintei Fecioare Făcătoare de minuni a ”Madonei din Estelnic”. Sculptată în anul 1750, mulți pelerini au găsit alinare și ajutor la Maica Cerească.

Mănăstirea și Biserica Franciscană a ars din temelii în anul 1921 în urma unui incendiu aprig. Din clădirea patrulateră a Mănăstirii a mai fost reconstruită doar aripa estică care poate fi văzută astăzi. În urma incendiului au fost salvate doar câteva obiecte: un dulap folosit atunci pentru obiecte și îmbrăcăminte liturgice din sacristie, o grindă pe care este sculptat anul și numele binefăcătorului fondării Mănăstirii -1 octombrie 1690 -, iar din Biserică doar statuia ”Madonei din Estelnic”, sculptată de un ostaș după modelul Statuii Sfintei Fecioare de la Șumuleu-Ciuc, în prezent fiind în localitatea Alungeni, jud. Covasna.

Clădirea Mănăstirii a mai îndurat pe parcursul istoriei incendii, cutremure dar ajutorul divin și bunăvoința oamenilor întotdeauna au sprijit-o să le depășească.

Deoarece în ultimii 30-40 de ani nu au mai fost efectuate nici un fel de lucrări de reabilitare, trecerea timpului și a diferitelor intemperii au adus această clădire într-o stare jalnică.

Cu sprijinul unei finanțări europene regionale am dori să redăm acestei mănăstiri splendoarea de odinioară, pentru a oferi posibilitatea pelerinilor de a se reculege într-un cadru prielnic rugăciunii și interiorizării spirituale.

Într-o primă fază – datorită unei erori minore- în anul 2015 proiectul nostru a fost respins, apoi în urma recursului a fost declarat admis, ca abia în anul 2017 să putem semna la Alba Iulia documentația demarării lucrărilor de reabilitare. Data repunerii în funcțiune a Mănăstirii va avea loc în luna mai a anului 2020.


Însă pentru a intra în posesia diferitelor avize și aprobări au fost necesare nu mai puțin de 17 luni calendaristice, așa că demararea propriu-zisă a lucrărilor nu a putut avea loc decât la data de 31 octombrie 2018.

Mă adresez, cu respect tuturor oamenilor de bunăvoință, în primul rând având rugămintea de a se alătura cu rugăciunile lor acestui proiect zonal, deoarece este în același timp un vis curajos dar care ne și pune la încercare –probabil până la realizarea lui efectivă- având
în vedere nenumăratele piedici pe care trebuie să le înfruntăm. 

O piedică majoră este reprezentată de partea financiară. Finanțarea obținută în anul 2015 –care nici așa– nu acoperă în totalitate costul efectiv al lucrărilor prevăzute în contract. Dar în plus prețurile de achiziție din 2019 diferă mult de prețurile din 2015. Totuși suntem nevoiți să efectuăm cu bugetul din 2015 lucrări cu achiziții la costurile actuale.
Pe deasupra un monument istoric ascunde multe surprize care sunt întotdeauna neașteptate.

Cu toate acestea suntem încrezători, în legătură cu tot ceea ce reprezintă împlinirea visului, de a reuși în a realiza recondiționarea aceste clădiri -monument istoric de o valoare inestimabilă la nivel zonal- doarece convingerea ne este susținută de îndemnul Întemeietorului Ordinului Franciscan –Sfântul Francisc de Assisi-: ”Istoria nu este consemnată de Francisc, ci de Atotputernicul Dumnezeu”, bineînțeles prin sprijinul oamenilor de bunăvoință.

Bazându-ne pe această încurajare, apelez încă o dată la ajutorul Domniilor Voastre: persoane fizice și-sau juridice, instituții, intreprinderi sau firme, autorități locale, primării, familii și persoane aflate în interiorul sau afara granițelor. Fie ca acest scop nobil să unească efortul comun în măsura posibilităților fiecăruia pentru ca să putem acoperi deficiențele financiare care înnorează îndeplinirea visului nostru. 

Am dori ca toți oamenii de bună-credință să aibă posibilitatea de a fi parte a proiectului nostru, chiar și acele persoane care poate nu pot să contribuie financiar: cerem rugăciunile și sprijinul lor moral. O rugăciune adresată Bunului Dumnezeu poate sprijini nemăsurabil lucrările de restaurare, pentru ca mai apoi –în următorii ani și zeci de ani- Biserica și Mănăstirea Franciscană din Estelnic să poată deveni un loc de preamărire al Domnului, cât și un loc de rugăciune, reculegere și al mântuirii oamenilor pentru oameni.

Cu respect, cu speranță în Ajutorul Divin și sprijinul Domniilor Voastre cer binecuvântarea Atotputernicului Dumnezeu asupra Dumneavoastră și a Familiilor Dumneavoastră:

P. Szilveszter OFM
18 Februarie 2019


******

Cei care doresc să ofere ajutor bănesc o pot face și pe această cale:

ORDINUL FRANCISCANILOR DIN ESTELNIC
Codul de inregistrare fiscala (C. I. F.): 14059601
Adresa: 527143 - Estelnic Nr. 163, Jud. Covasna
Romania
Cont bancar:       
LEI: RO13RNCB0127007532970001
EURO: RO29RNCB0127007532970004
BIC: RNCBROBU
 BANCA COMERCIALA ROMANA TG Secuiesc
Pta. Gábor Áron nr. 17   Tg. Secuiesc, Jud. Covasna


Alte informații pot fi solicitate la următoarea adresă mail: frszilveszter@gmail.com 

Nincsenek megjegyzések:

Advent 4. vasárnap: Betlehem kicsiny városa: a béke, a remény és az új kezdetek helyszíne

Az adventi koszorún meggyújtott negyedik gyertya jelzi, hogy közel, kézzelfogható közelségben van Karácsony szent ünnepe, a Betlehemi Gyerme...