kedd, november 27, 2018

A történelmet nem mi, hanem Isten írja - Az esztelneki ferences kolostor felújítási munkálatai képekben – első rész

Isten segítségével, és sokak anyagi, szellemi, erkölcsi és imabeli támogatásával 2015 végére sikerült összeállítanunk a szükséges dokumentációt egy vidékfejlesztési uniós pályázat megnyeréséhez.  Sajnos egy „banális” hiba miatt visszadobták, majd a fellebbezés után, szinte egy éves késéssel jóváhagyták és nyertesnek nyilvánították pályázati kérelmünket.

Ekkor újabb hajrá következett a kivitelezési terv megvalósításának érdekében. Amikor ez is elkészült és jóváhagyták, akkor 2017 májusában aláírtuk Gyulafehérváron a pályázati szerződést, ami 2020 májusát jelölte meg a pályázattal kapcsolatos munkálatok befejezése és elszámolása végső dátumaként.

A munkálatok közbeszerzési meghirdetése és a különböző engedélyek beszerzése a három éves kifutási időből mintegy 17 hónapot vettek igénybe. Így a tényleges munkálatok csak most nem rég, október 31-én kezdődhettek el.

A megkezdett munkálatokról szeretnék néhány képet hálás köszönettel megosztani mindazokkal az emberekkel, akik a határainkon belűről, és azon kívülről, figyelemmel kisérték fáradozásainkat, küzdelmeinket, akik bátorítottak bennünket a reménytelenség idején, akik pénzbeli adományaikkal és imádságukkal is segítettek abban, hogy a kolostor felújításával kapcsolatos küzdelmünkben előbbre juthassunk.

Kérem, imáikban továbbra se feledkezzenek meg rólunk, hisz a nagy és merész álmunk megvalósulásáig még nagyon sok akadályt kell leküzdenünk.

Az egyik nagy akadály az anyagiakban rejlik. Ugyanis a megnyert támogatásból 2015-ben is egy kissé szűkösen tudtuk volna megvalósítani a szerződésbe foglalt terveket… Márpedig 2019-ben is ugyanazt a tervet, ugyanabból az összegből kell kiviteleznünk a szerződés értelmében, a helyi törvények szerint, annak ellenére, hogy a 2019-es árak messze nem azok, mint amik voltak 2015-ben, a költségvetés készítésekor. És még nem beszéltem arról, hogy a műemlék épületek nagyon sok meglepetést tudnak szerezni… Ez egy picit olyan, mintha fából vaskarikát akarnánk készíteni. 

Mindezek ellenére mégis bizakodó vagyok nagy álmunk, a kolostor teljes körű felújítása kapcsán, mert hiszem azt, amit rendalapítónk, Szent Ferenc atyánk így fogalmazott meg: „a történelmet nem Ferenc, hanem a Mindenható Isten írja”.

fr. Szilveszter ofm
Esztelnek

A többi kép ide kattintva nézhető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...