szerda, július 18, 2018

Régizene Koncert Esztelneken (képes beszámoló)

2018. július 15-én, vasárnap, az Esztelneki Ferences templomban, az ünnepi szentmisét követően régi zene koncertre került sor, immár harmadik éve, a Csíkszeredai Régizene Fesztiválhoz kapcsolódva.
Idén: A spanyol „aranykor” zenéje volt a téma, de a szentmise keretében a magyar régi zenét is megszólaltatták. A szentmisén a kántor szerepét Jónucz Alfonz, az együttes tagja töltötte be. 

A nagykárolyi: CARMINA RENASCENTIA régizene együttes és a hozzájuk csatlakozó temesvári lant művész, CAIUS HERA előadásában elhangzó darabok: a Cancionero de Palacio-gyűjteményből származtak. 

Az együttes tagjai:
Keresztesi Ildikó – szoprán, hárfa, furulyák, görbekürt (művészeti vezető)
Lőrincz Tünde – alt, dob
Jónucz Alfonz – tenor, furulyák, görbekürt
Lőrincz Szilveszter – basszus, furulyák, viola da gamba
Vezér János – furulyák, görbekürt
Rendkívüli tag: Caius Hera (Temesvár) - lant

Ez alkalommal is szeretnék az „Esztelneki Barátok” és a helybéli hívek, valamint a távolabbról érkezett hallgatóság nevében hálás köszönetet mondani a Régi-zenészeknek az értékes, színvonalas, lélekemelő és nagyszerű élményt nyújtó előadásért. Külön köszönet az áldozat vállalásért, hisz „csak” ezért az egy előadásért több mint 200 km pluszutazást vállaltak fel, anélkül, hogy anyagi vonzata lett volna a kiszállásnak.
Öröm volt számomra újra találkozni az együttes tagjaival, régi barátaimmal és megismerkedni a hozzájuk csatlakozó Temesvári lantművésszel Caius Hera-val, aki nagyszerű lantjátékával még élmény dúsabbá tette a koncertet.
Jó újra és újra megtapasztalni, hogy ma is vannak emberek, akik fontosnak tartják a régi művészet értékeit felszínre hozni és azt megosztani nemcsak a nagyvárosok hallgatóságával, hanem a kis falvak lakóival is.

Kakucs Béla, fr. Szilveszter ofm

A képek ide kattintva láthatók.

Nincsenek megjegyzések: