szerda, március 01, 2017

Március 1. szerda: Hamvazószerda - nagyböjti és adventi levelező lista gondolatai



Joel 2,12-18 Zsolt 50 2Kor 5,20-6,2 Mt 6,1-6.16-18 

"Térjetek meg!" (Joel 2,12) 

A hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjti időszak, melyben az olvasmányok arra hívják az embert: "Térjetek meg!" 

A megtérés, a változás sokszor szárazsággal kezdődik és kemény szenvedéssel is jár. Ezért szeretjük elodázni ezt a lépésünket, miközben elfeledjük, hogy a megtérés szabadulást is jelent.
Amikor Isten kivezeti választott népét az egyiptomi fogságból, akkor szenvedések és nehézségek érik őket, hiszen Isten kivezette őket, de hova? A pusztába, ahol se étel, se ital. Egyiptomban viszont ott voltak a húsos fazekak, a póréhagyma és a tökfőzelék. Éppen ezért kezdtek zúgolódni és visszavágyni a szabadulásból a fogságba. 

Valahogy mi is így vagyunk a megtéréssel, a szabadulással. Úgy érezzük a megtérés, a szabadulás elején, hogy még nagyobb szenvedésben vagyunk, mint a bűn fogságában. Az Egyiptomból való kivonulás példája jól mutatja, hogy mi az ember feladata a bűn rabságából való szabadulásban: kitartani és nem lázadni, hanem bízni Istenben, hogy Ő javunkat akarja, még ha az az adott pillanatban talán kicsit másként is látszik. Ne engedjük, hogy bűnös vágyak és kívánságaink visszacsalogassanak bennünket a fogságba, és óvakodjunk attól, hogy – átértékelve a helyzetünket – arra a megállapításra jussunk, hogy jobb volt a bűn rabságában. Ez ugyanis a Sátán szemfényvesztése. 

Tegyük fel önmagunknak a kérdést: Nekem mitől kell megszabadulnom? Mi az én feladatom ebben és mi az Istené? 

Forrás: nagyböjti és adventi levelező lista
Feliratkozni az üzenetek listájára a következő linken lehet: https://szepi.hu/mailman/listinfo/uzenet

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...