péntek, december 18, 2015

Ó, Bölcsesség - Jézus hét megszólítása az úgynevezett ó-antifónákban




IMG_1065
Örülnél, ha minél hamarabb itt lenne a Karácsony? Vagy szeretnéd, ha idén néhány nappal elhalasztanák, mert még nem vagy felkészült? Mitől leszünk felkészültek a Karácsonyra? Összetett a válasz. Szükséges a külső és a belső készület egyaránt. Ez a néhány gondolat ez utóbbit kívánja segíteni. Hátha jótékonyan hat a külsőre is.

Advent utolsó hetében a római katolikus szertartásban mindennap más néven szólítjuk Jézust. Ezeken a neveken szólította a Megváltót az érkezését váró nép. Feltárják a Karácsony lényegét. Ráhangolnak az Ünnepre.

“Ó, Bölcsesség! Te a magasságbeli Isten ajkán születtél, erőddel elérsz a világ egyik végétől a másikig, és üdvösen igazgatod a világmindenséget: jöjj, taníts meg minket okosan élni!”

Sokan jutottak el Isten létezésének felismeréséig a világmindenséget igazgató Bölcsességgel találkozva. Ma vettem egy csokor rózsát a feleségemnek. Ezt a találkozást éltem meg a virágok szépségében gyönyörködve. Ebéd közben azt mondta Ági, hogy milyen szép hivatás lehet a virágnemesítés. A világmindenséget igazgató Bölcsesség munkatársává válhat, aki ilyen bensőséges kapcsolatba kerül a teremtett világ szépségével.

Mind megélhetjük ezt, hiszen nemesítők vagyunk mindnyájan. “Embernemesítők”, akik dolgoznak maguk kibontakoztatásán. Nagy élmény, amikor nem öntörvényűen, hanem ráhangolódva a személyes életemet is igazgatni vágyó Bölcsességgel. Akarta, hogy legyek, és akarja hogy boldog legyek. Ezért is lett emberré.

“Ó, Bölcsesség! Te a magasságbeli Isten ajkán születtél, erőddel elérsz a világ egyik végétől a másikig, és üdvösen igazgatod a világmindenséget: jöjj, taníts meg minket okosan élni!”

Forrás: Karácsonyi célegyenes

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...