csütörtök, november 26, 2015

A pápa Kenyában: limuzin nélkül, lecke alázatosságból az afrikai vezetőknek

Ferenc pápa integet a tömegnek Hondájából Nairobiban - REUTERS
26/11/2015 17:41

Limuzin, elsötétített és golyóálló autó nélkül. Ferenc pápa egy szerény, néhány ezer eurós Hondát választott közlekedési eszközként Nairobiban. Az alázatból adott leckére azonnal felfigyeltek a kontinensen, ahol a politikusok luxusautókkal járnak, míg a közvélemény a magas politikai szintű korrupció miatt panaszkodik. A kenyai kormány ellen az utóbbi időben számos kivizsgálás indult korrupció vádjával.
A pápa felhívással fordult az afrikai vezetőkhöz, hogy feddhetetlenül cselekedjenek. A lakosság hatalmas lelkesedéssel fogadta a Szentatyát a kenyai főváros utcáin az eső ellenére is, aki nyitott pápamobilján járt körbe.

A pápa a papokkal, a szerzetesekkel, a szerzetesnőkkel és a szeminaristákkal találkozott
Csütörtökön kora délután Ferenc pápa a papokkal, a szerzetesekkel, a szerzetesnőkkel és a szeminaristákkal találkozott. Félretette előre elkészített beszédét és kötetlen szavakkal spanyolul szólt a jelenlevőkhöz, amelyet angolra fordítottak. A hivatásról, a szerzetesi életstílusról, a gyermekek szenvedésének kérdéseiről beszélt. Arra hívta a szerzeteseket, hogy mindig álljanak közel a szenvedőkhöz. Felhívta a figyelmet, hogy a hivatásoknak erősnek és megalapozottnak kell lenniük, mert felületesen nem lehet pappá válni. Arra hívta a szeminaristákat, hogy ha észreveszik, hogy nem a helyes utat választották, akkor keressenek maguknak munkát, nősüljenek meg és alapítsanak jó családot. A találkozó végén daganatos kisgyermekek egy csoportjával találkozott a pápa.

Fát ültetett az ENSZ-ben
Csütörtökön délután a nairobi ENSZ központban folytatta programját. Megérkezésekor a Szentatya elültetett egy fát az UNEP, az ENSZ Környezetvédelmi Programja épületének kertjében. Beszédében a faültetés gondolatából indult ki.
(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Tanú, aki személyes tapasztalatból tesz kijelentést – Húsvét 3. vasárnapja

Szentírási részek: ApCsel 3,13-15.17-19. // Lk 24,35-48 A mai szentírási részekben kétszer is elhangzik a „tanú” szó. Először Péter ajkán. A...