Oldalak

kedd, június 23, 2015

Vasárnap is nyitva

Nem meglepő, de mégis gondolatébresztő, pozitív értelemben provokatív üzenetet hirdet a pasaréti templom homlokzatára a nyári szünet beköszöntével kihelyezett molinó: „Vasárnap is nyitva! Velünk az Isten, légy te is vele.” Háttérben a Páduai Szent Antal oltalmában lévő templom sziluettje, alul pedig a vasárnapi hat szentmise időpontja olvasható.

Ez a templom két forgalmas út találkozási pontjában emelkedik, naponta sokan közlekednek erre, és bizonyára felfigyelnek a furcsa hirdetményre. Mert ugye az magától értetődő, bár már nem minden esetben igaz, hogy a templom – legalábbis – vasárnap nyitva van. Miért kell ezt külön hirdetni?

„Bár viszonylag sokan vagyunk, e templom esetében vasárnaponta vagy kétezren betérnek Isten házába, de sokkal többeknek kellene élni a lehetőséggel – mondja Lendvai Zalán plébános. – A molinó azokhoz szól elsősorban, akik ha elvileg tudják is, hogy a templom nyitva, úgy tesznek, mintha zárva lenne. Azt szeretnénk, ha minél többen felismernék, rádöbbennének, hogy értük és miattuk áll itt ez a templom. Ezt erősíti meg az üzenet második mondata: Velünk az Isten, légy te is vele.”

Meghívó ez a javából! A molinóval nem a boltok vasárnapi nyitva vagy zárva tartásáról kívántak véleményt mondani, hanem jó érzékkel a figyelem középpontjába került kérdés kínálta lehetőséget ragadták meg.

 Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont Budapest

Nincsenek megjegyzések: