Oldalak

péntek, december 19, 2014

Megszentelt élet éve: Nővérek az emberkereskedelem ellen folytatott harc élvonalában

A Szeplőtelen és Segítő Szűz Mária Katekista Nővérek (SMI - a Szalézi Család egyik ága) tagjai a helyi rendőrséggel karöltve harminc emberkereskedőt juttattak rács mögé a bordélyházakban lefolytatott razziák során az indiai Kolkatában.

Rendi ruháikat a szokásos indiai női viseletre cserélve a nővérek hármas-négyes csoportokban, rendőrök kíséretében éjszaka sorra járták a bordélyházakat a városban, ahol Teréz anya is működött, és kimentették a fiatal nőket, közöttük több 12 éves lányt is, fogvatartóik karmaiból.

„Négy év alatt 30 emberkereskedőt juttattunk börtönbe” – mondta el Sharmi D'Souza nővér, a Szeplőtelen és Segítő Szűz Mária Nővérek tagja az újságíróknak a vatikáni sajtótájékoztatón. Ő és számos más apáca részt vett az eseményen, ahol bemutatták őket Ferenc pápának a Béke Világnapjára szóló üzenetének bemutatásakor, amelyben arra szólít fel mindenkit, hogy vegyék fel a harcot a rabszolgaság modern formái ellen.

„Az egyik este 37 lányt mentettünk meg” – mondta a nővér, hozzátéve, hogy közülük tíz kiskorú volt. A nővérek biztonságba helyezték a nőket, támogatást és segítséget ajánlottak fel nekik. A nők fontos információkat adtak át a rendőrségnek, mint az embercsempészek nevét és bordélyházak helyét.

A nővérek megosztották személyes tapasztalataikat az olasz, indiai, nigériai és costa ricai emberkereskedők ellen harcolókkal. Sharmi nővér elmondta, hogy ha a rendőrök elutasították, hogy együttműködjenek velük, mert az emberkereskedők lefizették őket, akkor a feletteseikhez fordultak, hogy tegyék meg a kellő lépéseket. 

„Nem vagyunk egyedül, más civil szervezetekkel együtt harcolunk, de szükségünk van a papjainkra is, hogy velünk legyenek, hogy a püspökök és papok támogassanak minket, mert ha velünk vannak, még többre vagyunk képesek” – mondta a nővér.

Nincsenek megjegyzések: