péntek, december 26, 2014

Fülöp Ákos: Tovább kell adni a szót - Bucsy Levente írása

Bucsy Levente
Bucsy Levente
Azt gondolom, a személyes kapcsolatra nagy szükség van. Nem elegendő a Facebook-üzenet, az SMS vagy az e-mail. Ezek is lehetnek eszközök, de ezeknek valamiképpen a személyes találkozást kell előkészíteniük – mondja az MNO-nak adott karácsonyi interjújában Fülöp Ákos katolikus pap, nagytétényi plébános.

– Hogyan lehet egy mai, XXI. században élő, nem hívő embernek elmondani, hogy mi valójában a karácsony?
– A szeretet, a találkozások alkalmát, ünnepét legtöbben értik, érzékelik. Ebből kiindulva lehet arról beszélni, hogy a szeretet kitől származik. A másik összetevő a fény ünnepe lehet. Karácsony fénye, amely – talán túlzottan is – már a készület idején körülvesz bennünket, arra mutathat rá, hogy a nappalok rövidülése megáll, újra növekedni kezd a világos időszak. Ebből kiindulva lehet szó a világ világosságáról, Jézusról, és az ő születéséről.

– Mi a titka, hogy a gyakorlata mégis mintha „működne”; hogy szenteste mégis mindenki szerettei között, békére törekedve éli meg az ünnepet?
– Hogy mennyire igény van egy ilyen békés estére, az is mutatja, hogy ilyenkor a magány, az egyedüllét sokkal erőteljesebben nyomasztja a magányosokat. Valahol belül mindannyian vágyunk ilyen békés estére, együttlétre, amely ritkán adatik meg. Mivel a karácsony ünneplésének ez a módja-szokása, könnyebben ráveszi magát az egyébként rohanó ember, hogy kicsit megálljon, lelassítson.

A folytatás ide kattintva az MNO oldalán érhető el

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...