Oldalak

szerda, december 17, 2014

Ferenc pápa köszöntése 78. születésnapján – tangóval és napraforgóval


Különleges hangulata volt a szerdai általános kihallgatásnak, hiszen december 17-e Ferenc pápa születésnapja. Bizonyára az ő szándékának megfelelően semmiféle hivatalos ünnepi köszöntés nem hangzott el, ellenben Isten népe a maga leleményével megtalálta a módját annak, hogy üdvözölje a pápát. Sokan virágcsokrot tartottak a kezükben, még ha nem is tudták átnyújtani neki. A kihallgatás végén következett a meglepetés, egy hatalmas nagy tangó-tánc a Szent Péter téren, mintegy 1500 pár részvételével. Természetesen argentin tangómuzsika szólt hozzá és a pápát köszöntő táncba azonnal bekapcsolódtak a zarándokok is. A közös tangó kezdeményezője egy római hölgy, Cristina Camorani, aki nagymama és „veterán tangótáncos”, először a kis csoportjával kezdett szervezkedni, majd felhívására egyre többen csatlakoztak hozzá, mígnem a világ egyik legnagyobb közös tangója kerekedett ki belőle.
A kihallgatás előtt a pápamobillal körbejáró Ferenc pápának egy tortát nyújtottak, aki nevetve fogadta el azt és elfújta rajta gyertyákat. A világ számos vezető politikusa köszöntötte a pápát, köztük az olasz köztársasági elnök is. Akik ezt a téren személyesen is megtehették, azok a világ hajléktalanjainak a millióit képviselték. Nyolc római hajléktalan, három nő és öt férfi köszöntötte a pápát, kezükben napraforgó csokorral, mire válaszként a pápa mindegyiket forrón megölelte. A hajléktalanok elmondták neki, hogy „ezek a virágok úgy fordulnak a nap felé, ahogy ő az elesett szegények felé”.
Üdvözlet érkezett Assisiből is, az egyházmegye püspöke „közelségéről biztosítja a pápát a hívei nevében, és kéri a Jóistent, tartsa meg továbbra is lelkesedésében és testvéri közelségében”.
A Valle d’Aosta-i régió elnöke, Augusto Rollandin levelében a jókívánságokhoz egy meghívót is csatolt: „Elődeihez hasonlóan a nyári időszakban töltse náluk a szabadságát” – szól a kedves invitálás.
Sajátos ajándékkal kedveskedtek a pápának a spanyolországi Coren szövetkezet tagjai, amikor egy kamion csirkehúst küldtek Ferenc pápa szegényeinek. „Szerda este pedig Ferenc pápa részéről különleges meglepetésben részesülnek a város szegényei” - adta hírül Ciro Benedetti atya a Szentszék sajtótermében szerda délelőtt.
(vl)

Nincsenek megjegyzések: