szerda, december 10, 2014

Adventi gondolatok: Még a fiatalok is elfáradhatnak, ellankadhatnak... - advent 2. hete szerda

A kép forrás helye itt érhető el
„Még a fiatalok is elfáradhatnak, ellankadhatnak, az ifjak is összeeshetnek erőtlenül. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok”(Iz 40, 25 – 31).
Igen, elfáradhatunk. Ma a dolgozó emberek nagy többségének nincs ideje, lehetősége, hogy kipihenje magát. Ez elég nagy baj, mert sok szenvedés és bűn oka ez. De nem csak pihenésre, saját magára és szeretteire nincs ideje, hanem Isten dolgaira sem.
Ha sok a dolgunk és valamit el kell hagynunk, akkor a legtöbb estben szinte biztos, hogy az Istennel kapcsolatos kötelességeinket – szentmisét, imát, önmegtagadást, a szeretet gyakorlását, gyerekek a hittant – hagyjuk el.
Így látszólag eggyel kevesebb a tennivalónk. De a látszat csal. Hisz az kap új erőre a próféta szerint, és az szárnyal, aki az Úrban bízik.
„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok és terhek alatt görnyedtek: én, felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőle, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat talál lelketek” (Mt 11,28). Jézus is annak ígéri a felüdülést, a lelki békét, nyugalmat, aki magára veszi igáját, és nem annak, aki lerázza.

A jézusi iga nem más, mint az isteni törvény, az isten akarat életünkre vonatkozólag, amit a lélek szelídségében és a szív alázatában kell megvalósítanunk. Lélekben szelíd vagy alázatos szívű az az ember, aki üdvösségét illetően lemond szűk-látókörű emberi elképzeléseiről, és azonosul Isten elgondolásával. Kétségtelen, hogy aki vállalja ezt az azonosulást, terhet, igát vesz vállára. De ez az iga könnyű és megnyugvást ígér: könnyű, mert Jézus segít hordozásában, s megnyugvást hoz, mert megszabadít a bűntől és az örök halál félelmétől.
Ellentmondásnak tűnik, de aki megtette, tudja, hogy igaz.
A jézusi buzdítás nekünk is szól: el kell utasítanunk az emberi elképzelésekből vagy a vallási hagyományokból ácsolt igát, hogy magunkra vehessük Jézus terhét, a lélek szelídségének és a szív alázatának igáját.

A mai szentmisén arra kérjük Istent, szabadítson meg bennünket a farizeusi lelkület igájától, hogy a Jézusban megfogalmazódó isteni törvényt követve vallásos életünk terhe édes és könnyű igává változhasson.

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...