Oldalak

szombat, augusztus 09, 2014

A pápa Filoni bíborost kinevezte személyes küldöttévé Irakba

„Kérek minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon imáimhoz az iraki keresztényekért és minden üldözött közösségért” - ez volt Ferenc pápa pénteki első Twitter üzenete. Az iraki súlyos helyzetre való tekintettel Fernando Filoni bíborost, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusát nevezte ki személyes küldöttévé Irakba, hogy kifejezze a szenvedő lakosságnak spirituális közelségét és biztosítsa őket az egyház szolidaritásáról.

A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Filoni bíboros a következőket mondta:
„Minden bizonnyal a Szentatya belém helyezett bizalmának a gesztusa ez, de még inkább olyan gesztus, amely bizonyítja a pápa gondoskodását ezek iránt a szenvedő keresztények iránt”. Filoni bíboros annak a reményének adott hangot, hogy a pátriárkátussal együtt meg tudják beszélni, hogy mit tehet az egyetemes egyház.

Az utazás megszervezése sem könnyű feladat a jelenlegi helyzetben, de Sako pátriárka a helyszínen tartózkodik, és jól ismeri a most uralkodó viszonyok különböző aspektusait. A térség keresztény lakossága sajnos nem először szenved üldöztetést. Csaknem egy évszázaddal ezelőtt kezdődött el kényszerű elvándorlásuk és Irak történelmének utóbbi 90 évében ez több ízben megismétlődött, amikor az Oszmán Birodalomból Irak kivált és független állammá lett a térség többi országához hasonlóan.

Filoni bíboros a következő szavakkal fejezte be a Vatikáni Rádiónak adott interjúját:

„Mindenekelőtt arra törekszem, hogy szolidaritásomról és az imában való közelségemről biztosítsam a lakosságot. Meggyőződésem, hogy a Szentatya pontosan megmondja majd nekem, hogy mit üzen a lakosságnak, amely nagyon kedves a pápa szívének, de az egész egyháznak”.

(vm)
Forrás: Vatikáni Rádió

Nincsenek megjegyzések: