kedd, február 18, 2014

Kim és Krickitt Carpenter – Dana Wilkerson: Fogadom

Az ifjú Carpenter házaspár – Kim és Krickitt –álomszép jövő előtt áll. Szenvedélyesen szeretik egymást, minden téren egymáshoz illenek, anyagi gondjaik nincsenek, még a munkájuk is összeköti őket: Kim baseballedző az új-mexikói Las Vegasban, Krickitt pedig a csapat statisztikusa, mindenese, emellett pedig egy fitneszközpontban állít össze tornagyakorlatokat az érdeklődőknek. 

Alig néhány heti házasság után tragikus autóbaleset éri őket. Mindketten súlyosan megsérülnek. Hónapok telnek el, míg felépülnek, ám a baleset következményeként Krickitt részletes amnéziába zuhan: Kimmel közös múltja teljesen kitörlődik az emlékezetéből. Ráadásul a személyisége is megváltozik, az egykori kedves, mindig jókedvű lány gyakran lesz ingerült, már-már hisztériás, mivel nem tudja, ki ez a férfi – vagyis Kim – mellette. Csak azt látja benne, hogy kegyetlenül nehéz gyakorlatokat állít össze a számára, azzal az indokkal, hogy mielőbb megerősödjön fizikailag. Krickitt azonban nem értékeli ezt, haragszik Kimre, többször kiáltja felé: „Utállak!”

Ám Kim szerelme és szeretete szemernyit sem változik felesége iránt, elszántan küzd azért, hogy visszakapja a régi Krickittet. Rengeteg küzdelem, kitartó türelem után végül egy családterapeuta segítségével rendezik kapcsolatukat. Újra elkezdenek randevúzni, s megismétlik házassági ceremóniájukat. Krickittből nem az emlékképek, hanem az érzelmek jönnek elő ismét. Értékeli, hogy Kim mindvégig kitartott mellette, a legnehezebb időszakban is, olyan ember, aki méltó a szerelmére. A Carpenter házaspár ma az új-mexikói Farmingtonban él két gyermekével. Történetükből játékfilm is készült, ugyancsak Fogadom címmel, Michael Sucsy rendezésében, Rachel McAdams és Channing Tatum főszereplésével.  

A regényt áthatja a mély istenhit, a transzcendencia mindennél valóságosabb ténye. A Kimmel és Krickitt-tel történteket vetíti előre, hogy első találkozásukkor Jób könyvéről beszélgetnek, arról, hogy
engedhette meg Isten, hogy olyan rettenetes dolgok történjenek a leghűségesebb szolgájával, s vajon Jób miért nem adta fel a harcot és fordított hátat Istennek?


A folytatás alább olvasható 

Kim és Krickitt Carpenter – Dana Wilkerson: Fogadom

Nincsenek megjegyzések:

Sárkányölő Szent György vértanú – Ferences templom és kolostor védőszentje – Esztelnek

A fölséges és dicsőséges Isten kegyelméből megünnepelhettük templomunk, kolostorunk és templomi közösségünk védőszentjének, Sárkányölő Szent...