hétfő, február 10, 2014

Az olimpiai játékok mottójának domonkos rendi eredete

Az olimpiai játékok hivatalos mottója: Citius, Altius, Fortius – azaz: Gyorsabban, magasabbra, erősebben. A mottó történetét az Aleteia.org írása nyomán ismertetjük.
Pierre de Coubertin választotta ezt a mottót 1894-ben, amikor megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. Ám Coubertin sosem titkolta, hogy a mottó valójában barátjától, Henri Didon domonkos rendi paptól származik.
Didon atya, amellett, hogy kora egyik legjobb szónokának tartották, nagy sportbarát is volt, és egy 1891-es párizsi ifjúsági rendezvényre találta ki ezt a szlogent.


A másik olimpiai mottó, amelyet Coubertin használt, bár soha nem vált hivatalossá: "Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel". Ez a mondat pedig Pennsylvania anglikán püspökétől ered, aki a londoni Szent Pál-székesegyházban használta szentbeszédében, az 1908-as londoni olimpiai játékok első vasárnapján.
Maga Coubertin elkötelezett katolikus családból származott és jezsuita bentlakásos iskolában tanult.  Lehetséges, hogy a modern kori olimpia megteremtésében is katolikus neveltetése motiválta, hiszen az egyház, Szent Páltól kezdve, gyakran állította a sport erényeit a hívek elé, amikor a lelki életről akart megtanítani valamit.  Bár a jelenlegi katekizmus int a fizikai tökéletesség és a sport túlzott bálványozásától, a II. Vatikáni Zsinat elismeri a sport áldásos hatásait – többek között a kiegyensúlyozottságot, testvériességet – a közösségek életében.


Az olimpiai játékok mottójának domonkos rendi eredete

Nincsenek megjegyzések:

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ jelenleg itt van: Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház - Gyulafehérvár

  „Istenem! Te megvizsgáltál és jól ismersz engemet...” – 139 (138). zsoltár a nagyszombati liturgiában. Jellegzetesen közép-európai, de leg...