péntek, december 06, 2013

P. Cantalamessa első adventi prédikációja a Vatikánban: Az egyház reformjához előbb meg kell tagadnunk önmagunkat és követnünk kell Jézust

Assisi Szent Ferenc és az egyház reformja az életszentség útján keresztül – ezt a gondolatot választotta első adventi elmélkedése témájául a Pápai Ház szónoka. P. Raniero Cantalamessa kapucinus pénteken reggel 9 órakor az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában tartotta meg prédikációját a pápa és a Római Kúria tagjainak jelenlétében. Assisi szegénykéjétől megtanulhatjuk, hogy az egyház valódi megreformálói azok, akik megtagadják önmagukat és teljesen az Úrnak élnek.

Ahhoz, hogy megértsük Szent Ferencet, előbb megtéréséből kell kiindulnunk. Ferenc nem a szegénységet, vagy a szegénység eszméjét választotta, ez csak következménye, és nem kiinduló oka volt megtérésének. A valódi döntés ennél sokkal radikálisabb volt: nem a gazdagság és a szegénység között, nem egyik vagy másik társadalmi osztály közül választott, hanem önmaga és Isten között. Aközött, hogy saját életét mentse, vagy elveszítse azt az evangéliumért. Megtérésének mély oka tehát nem szociális természetű, hanem evangéliumi – szögezte le P. Cantalamessa.

Ferenc nem gondolt az egyház reformjára, ő vissza akart térni Jézus életstílusához. Ezzel azonban felmutatta a válságból kivezető egyetlen kiutat az egyház számára, vagyis az evangéliumhoz való visszatérést. Megtörni az egyház elszigeteltségét, újra kapcsolatba hozni az emberekkel. Az evangélium elhomályosításának egyik oka az volt, hogy a tekintélyt nem szolgálatként, hanem hatalomként értelmezték, és ez számtalan konfliktushoz vezetett az egyházon belül és kívül is. Ferenc a maga részéről ezt a problémát evangéliumi módon oldotta meg: rendjében az elöljárókat minisztereknek, vagyis szolgáknak nevezte, míg mindenki mást testvérnek – ez óriási újdonság volt.

Ahhoz, hogy megreformáljuk az egyházat, előbb magunkat kell megreformálnunk. Mindig, minden szándékunkban Krisztus dicsőségét kell előre helyeznünk. Vannak akiket az Úr életszentségük által, vannak, akiket kritikájuk, vagy hivataluk végzésén keresztül hív az egyház megújítására. Ugyanaz a kiindulópont, amelyből megkezdődött Ferenc lelki kalandja: megtérés az énből Istenhez, az önmegtagadás. Így születnek az igazi reformerek, akik valóban változtatnak valamit az egyházban” – zárta első adventi prédikációját a pápai ház szónoka.

(gá)

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...